Tribunalul Dolj a decis cercetarea în libertate a lui Constantin Bălă, fratele unei judecătoare de la acelaşi tribunal, deşi acesta a băgat în spital un bărbat pe motiv că i-a cerut să-şi mute maşina.
Un doljean în vârstă de 52 de ani din localitatea Segarcea a ajuns la spital în comă, în urmă cu o săptămână, după ce a fost bătut crunt de fratele magistratului Irina Enăşoiu de la Tribunalul Dolj. Marin Dobre a fost pe punctual de a plăti cu viaţa „îndrăzneala” de a-i cere lui Constantin Bălă, fratele judecătoarei, să-şi mute maşina dintr-o intersecţie. Potrivit poliţiştilor, pe 25 august, Constantin Bălă a ieşit la plimbare cu maşina surorii lui, judecătoarea Irina Enăşoiu, de la Tribunalul Dolj. Bărbatul de 52 de ani i-ar fi reproşat lui Bălă că a oprit maşina în mijlocul intersecţiei (la 50 de metri de Poliţia Segarcea – nr.), moment în care a fost luat la bătaie de acesta. Lovit brutal, bărbatul s-a lovit la cap în cădere. Oripilate de ceea ce se întâmplă, mai multe persoane au sărit în ajutorul victimei. Prezent la faţa locului, viceprimarul din Segarcea, Nicolae Tutunaru, l-a luat pe bărbatul de 52 de ani în maşină şi l-a dus la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Victima lui Bălă a fost internată la Clinica de Neurochirurgie cu diagnosticul „traumatism cranio-facial mediu, comă gradul I. Agresiune fizică. Plagă contuză buză in-fe-rioară”. După audierea mar-to-rilor, procurorii din Segarcea au decis să-l reţină pe fratele magistratului pentru 24 de ore, iar a doua zi au cerut Judecătoriei Segarcea arestarea lui pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi vătămare corporală.
„E o bătaie de joc”
Arestarea fratelui unui magistrat de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj s-a dovedit însă un subiect foarte sensibil pentru judecători. Magistraţii de la Judecătoria Segarcea au apreciat că Bălă nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică. Procurorii nu s-au lăsat si au făcut recurs, iar dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Dolj. Un complet din care au făcut parte trei magistraţi colegi de birou ai Irinei Enăşoiu, sora inculpatului, a decis, de asemenea, că Bălă nu reprezintă pericol public si că poate fi cercetat în libertate. Magistraţii de la Tribunalul Dolj au refuzat ieri să facă orice comentariu cu privire la controversata decizie. Medicii care îl tratează pe bărbatul agresat spun că victima a fost la un pas de moar-te. „E mai binişor acum. Este conştient şi se simte mai bine. Totuşi, leziunile pe care le-a avut puteau să-i provoace moartea”, ne-a declarat şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Craiova, Alexandru Cameniţă. Medicul este revoltat de acest caz: „Un om care-ţi dă în cap pe stradă nu poate să nu fie considerat pericol social. Îţi dă în cap ca să te omoare, nu să te pupe, iar faptul că nu mori este meritul tău, nu al lui. Este o bătaie de joc. Prea mulţi din ăştia rămân liberi pe stradă, pe motiv că nu sunt pericol social”, ne-a spus Cameniţă.
Cazul Lazăr, tras la indigo
Cazul „Constantin Bălă” nu este singular în Craiova. În luna mai a acestui an, colegii de la Judecătoria Craiova ai magistratei Liliana Lazăr au respins cererea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele fiului acesteia, Andrei Lazăr, acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, lovituri şi alte violenţe. Abia după recursul formulat la Tribunalul Dolj, tânărul a fost arestat. Andrei Lazăr fusese implicat într-un scandal într-un bar din Craiova. Ulterior, în timp ce era cercetat în stare de libertate, tânărul a mai fost implicat într-o altercaţie.