-1.1 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialJustitia romana continua sa piarda teren

Justitia romana continua sa piarda teren

Romanii au intrat in UE nemultumiti de viata lor zilnica, dar increzatori in constructia europeana si mai optimisti decat ceilalti membri ai statelor membre, rezulta din Eurobarometrul prezentat ieri de Reprezentanta Comisiei Europene in tara noastra. Potrivit datelor, romanii cred tot mai putin in justitie si considera ca schimbarea situatiei lor actuale are legatura directa cu institutiile UE si ONU. Eurobarometrul a fost realizat in toamna anului trecut, iar la intrebari au raspuns 1.047 de persoane.
Potrivit studiului, romanii sunt tot mai putin increzatori in justitie. In comparatie cu datele ultimului eurobarometru, in doar jumatate de an, domeniul justitiei a pierdut opt procente (de la 34% la 26%) in ceea ce priveste increderea romanilor.
Preocupati de situatia economica, cresterea preturilor, sistemul de sanatate si infractionalitate, romanii se declara multumiti de propria viata in proportie de doar 48%, cifra mult mai mica decat cea inregistrata in UE-15 (84%) si cea inregistrata in tarile aderate la Uniune in 2004 (72%). Potrivit Eurobarometrului, suedezii sunt cei mai multumiti de modul in care traiesc (98% din ei sustin acest lucru), iar la polul opus se afla bulgarii (cu 36%).
Raporturile se inverseaza in ceea ce priveste increderea in UE. Cetatenii UE-15 au incredere in Uniune in proportie de doar 42%, in vreme romanii manifesta incredere in proportie de 67%.
Romanii ii „bat” pe „fratii” europeni si la capitolul optimism personal general (42% fata de 36% in statele membre UE-15). Optimismul romanilor este legat de dezvoltarea economica viitoare a tarii: 30% dintre persoanele intervievate considera ca, din punct de vedere economic, Romania o va duce mai bine dupa urmatoarele 12 luni, fata de numai 20% dintre cetatenii UE care cred acelasi lucru despre tara lor.
De remarcat ca atitudinea romanilor fata de constructia europeana se mentine constanta in comparatie cu anii precedenti. Potrivit insarcinatului cu afaceri din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Giorgio Ficcarelli, este „extrem de important” ca s-a pastrat o stabilitate pana la incheierea procesului de aderare. „Raportul indica faptul ca, in momentul aderarii, romanii continua sa creada cu tarie in Uniunea Europeana si asociaza proiectul european cu un viitor mai bun. (…) Va fi interesant de vazut cum vor sta lucrurile peste sase luni”, a mai declarat acesta, cu precizarea ca Reprezentanta CE in Romania va supraveghea modul in care vor fi gestionate fondurile europene.
Potrivit Eurobarometrului, romanii se mandresc cel mai putin cu statutul de european (44% dintre persoanele chestionate au raspuns afirmativ), comparativ cu 72% dintre locuitorii tarilor aderate in 2004. Pe ultimul loc ne plasam si in ceea ce priveste resursele, avand in cele mai mici procente acces la Internet de acasa (19%) sau la un autoturism (21%). La fel sta situatia si in ceea ce priveste informarea despre alegerea presedintelui UE sau a membrilor PE. Pe de alta parte, romanii se asteapta ca institutiile UE si Guvernul roman sa colaboreze pentru rezolvarea problemelor legate de imigratie, pensii, sanatate si dezvoltare regionala.

Cele mai citite

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...

Donald Trump se va opune ca Gaza să redevină un ‘refugiu pentru teroriști’

Președintele ales al SUA Donald Trump a declarat miercuri că nu va permite ca Gaza să redevină un 'refugiu pentru teroriști', după anunțarea de...

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...
Ultima oră
Pe aceeași temă