Jurnalistul ungar, Heltai Peter, originar din Cluj, intenţionează să dea în judecată Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), pentru a dovedi că nu a fost informator al Securităţii, potrivit NewsIn.
Fostul redactor-şef al Televiziunii Maghiare, jurnalistul Heltai Peter, a fost acuzat în presa maghiară că ar fi colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Hegel”, raportând date despre apropiaţii lui.
La baza acuzaţiei se află un document CNSAS, semnat de preşedintele dr. Dragoş Petrescu, eliberat la solicitarea artistului Gáll Tibor, originar din Cluj, care a dorit să-şi vadă dosarul de Securitate. Gall Tibor trăieşte în prezent în Germania.
„Având în vedere Nota Direcţiei de Investigaţii nr. S/DI/I/2658/11.11.2010, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, întrunit în şedinţa din data de 18.11.2010, în conformitate cu prevederile art.1 alin7 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 coroborat cu art. 28 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii adoptat prin hotărârea nr 1/2008 pe baza documentelor din arhiva proprie, a stabilit identitatea informatorului cu nume conspirativ „Hegel”, în persoana numitului HELTAI Peter Andrei, născut la 21.12.1962 în Cluj Napoca, judeţul Cluj, fiul lui Felix şi Iudit (…)”, apare în documentul CNSAS remis lui Gall Tibor.
Într-o declaraţie dată luni publicaţiei „Magyar Nemzet”, Heltai neagă că ar fi raportat date Securităţii despre prietenii lui şi că ar fi purtat numele conspirativ „Hegel”. Mai mult, jurnalistul afirmă că intenţionează să dea în judecată CNSAS pentru declaraţii false.
Între timp, presa maghiară, mai precis „Hírszerző”, a aflat mai multe date despre activitatea lui Heltai în slujba Securităţii. Astfel, două rapoarte ale Securităţii, care datează din anul 1985, dovedesc faptul că Heltai informa Securitatea despre discuţiile purtate cu prietenii. În ianuarie 1985 a primit ca temă ca să stabilească o legătură, în timpul vizitelor efectuate în Ungaria, cu filosoful Tamás Gáspár Miklós, originar şi el din România, şi cu editorul „Ellenpontok”, Ara-Kovács Attila.
Portalul hunhir.info scrie luni că Heltai s-a mutat în Ungaria în anul 1987, angajându-se la Institutul de Cercetare Sociologică MTA, dar şi faptul că acesta a stabilit o relaţie cu Szőcs Géza (în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii, n.r.) şi cercul de prieteni ai acestuia, dar şi cu editorii „Ellenpontok” Ara-Kovács Attila şi Keszthelyi András.
Potrivit „Hírszerző”, jurnalistul a recunoscut publicaţiei că a avut legături cu Securitatea, afirmând că problema este „extrem de complicată”. Astfel, Heltai a declarat jurnaliştilor de la „Hírszerző” că Securitatea a ştiut că, după bacalaureat, el fost prezent la un chef organizat în secuime, unde au existat steaguri maghiare şi s-a cântat imnul secuiesc. Din acest motiv a fost citat de mai multe ori la miliţie unde s-a încercat racolarea lui, însă el a refuzat.
Heltai susţine că rapoartele apărute recent au fost scrise la aceste „întâlniri forţate”, ocazii cu care el a încercat să spună oamenilor Securităţii lucruri ştiute despre prietenii lui, pentru ca să nu le facă rău.
Potrivit „Hírszerző”, Heltai Peter este contrazis de un raport din anul 1987, care subliniează că Securitatea trebuie să ţină legătura cu „Hegel”, deoarece mai devreme „a prestat o muncă de calitate de informator”.
Heltai Peter a demisionat, luni, din consiliul director al Advenio, companie ungară care deţine postul de radio Class FM, după ce a fost acuzat că a fost informator al Securităţii în anii ’80. Heltai a declarat că zvonurile recente îi afectează negativ munca în companie. El a precizat că se retrage până la lămurirea faptelor, pentru a evita să devină o povară pentru Advenio.