Brândușa Armanca a scris un comentariu în Revista 22 în care a explicat că modul cum îl hărțuiește Liviu Dragnea pe jurnalistul Mircea Marian trădează un plan mult mai complex care vizează toți jurnaliștii corecți și critici cu liderul condamnat al PSD.
”Restrângerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este posibilă cu actuala majoritate politică”, spune jurnalista Brândușa Armanca în Revista 22.
Jurnalista din Timișoara a participat la protestele #REZIST organizate în capitala Banatului și acolo a constatat că manifestanții s-au solidarizat cu jurnalistul RL Mircea Marian.
La protestul de duminică de la Timișoara au apărut pancarte noi, care arată cât de sensibilă și sincronizată este piața cu actualitatea: „Dragnea, jos labele de pe presa liberă!“ și „Je suis Mircea Marian“. Facebook, vehiculul cel mai antrenat în aceste zile pentru a purta mesaje, a distribuit informația că Liviu Dragnea i-a făcut jurnalistului Mircea Marian plângere penală pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale și șapte instigări: la atentat la securitatea națională, la violare de domiciliu, la ură și discriminare, la tulburarea liniștii publice și ultraj. Toate aceste grave acuzații pentru o postare pe Facebook, care îl viza pe Liviu Dragnea, pornind de la constatarea că Facebook este spațiu public, relatează Armanca în comentariul din Revista 22.
Brândușa Armanca a explicat că Mircea Marian a ajuns pe lista neagră a lui Dragnea din pricina poziției intransigente a jurnalistului RL în fața politicienilor acuzați de fapte de corupție și în special în fața PSD, partid care și-a ales în unanimitate un condamnat ca președinte.
Mircea Marian este un jurnalist experimentat, cu o carieră remarcabilă în presa centrală, de la Mediafax, Adevărul și TVR până la Evenimentul zilei, unde a lucrat ca senior editor pe zona politică timp de nouă ani. A părăsit „bulina roșie“ anul trecut dintr-o evidentă incompatibilitate cu noua politică editorială (deși nu a făcut publice motivele), pentru a prelua rolul de senior editor la cotidianul România liberă. Este cunoscut stilul ironic al jurnalistului, unul dintre cei mai buni cunoscători ai contextului politic postdecembrist, dar și unul dintre cei mai critici. Nu și-a ascuns niciodată poziția intransigentă față de oamenii politici certați cu legea și față de atentatele PSD, nu puține, la valorile democratice. A fost pus pe lista neagră prezentată public de ministrul PSD al Internelor chiar în timpul protestelor, alături de alți colegi de breaslă ca Lucian Mândruță, Cătălin Tolontan, Emilia Șercan ș.a., ca agitator, a explicat Brândușa Armanca.
Comentariul publicat în Revista 22 descrie modul ”paranoid” în care percepe șeful PSD, Liviu Dragnea, opiniile critice la adresa lui și pericolul pe care această atitudine îl prespupune pentru democrație.
Abordarea din plângerea penală ilustrează cum se plasează Dragnea în societatea românească, tocmai când partea ei progresistă protestează în Piața Victoriei. Descris ca „jupân“ de cei care îl critică azi, incluzându-l aici pe primarul Iașiului, care îi reproșa conducerea partidului cu pumnul, Dragnea consideră aluziile ironice ale jurnalistului la persoana sa ca un atac la securitatea națională, într-o suprapunere paranoidă care ar întări proiecția sa de „stăpân al inelelor“. Ca demnitar cu drept la protecție SPP, Dragnea simulează vulnerabilități lipsite de veridicitate, în plus documentul acuză „acțiuni împotriva ordinii constituționale“, exagerări avocățești care, însă, îl descriu perfect pe Dragnea-jupânul, obișnuit cu interviuri docile și servile ca la RTV, televiziune lăsată de Ghiță, cu limbă de fugă, la dispoziția sa, explică Armanca.
Concluzia autoarei este că România riscă să alunece într-o direcție extrem de periculoasă pentru democrație din cauza mentalităților despotice care îl caracterizează pe Liviu Dragnea dar și pe mulți alți politicieni din jurul lui care acum au acces la pârghiile prin care se exercită puterea.
Restrângerea libertății presei pe toate căile, de la intimidarea unor jurnaliști cunoscuți la proiecte de lege furișate în nocturnă, este posibilă cu actuala majoritate politică. Recomandările europene vorbesc despre acceptarea expunerii la critică a demnitarilor și autorităților, ceea ce nu e cazul unor politicieni retrograzi, cum se găsesc din abundență azi la cârma țării, concluzionează Armanca
Citește și: Grindeanu nu va demisiona | OPINIE