19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJure Grando, vampirul din Kringa

Jure Grando, vampirul din Kringa

Tinerii adunati la „Barul Vampirului” din Kringa, nord-vestul Croatiei, povestesc cu pasiune legenda unui „Dracula” local, resuscitat recent pentru a atrage turistii, relateaza AFP.
Asezat pe un scaun din catifea rosie, intr-o camera ai carei pereti sunt decorati cu usturoi si lampi ornate cu cruci, Mladen Rajko explica modul in care proiectul „Jure Grando, vampirul din Kringa”, care ar fi trait in acest sat din peninsula Istria in secolul al XVII-lea, a fost lansat. „Vrem sa punem in valoare aceasta legenda, pentru care exista documente de epoca, pentru a ne imbunatati oferta turistica”, a explicat Rajko, adaugand ca in 2005 circa zece milioane de turisti au vizitat Croatia, iar Kringa se afla la numai cateva zeci de kilometri de coasta Adriaticii, care atrage majoritatea vizitatorilor.
Primul document despre Jure Grando, „Dracula” din Kringa, a fost scris de contemporanul sau Janez Vajkard Valvasor (1641-1693), autor de jurnale de calatorie si istoric sloven. In opera sa „Die Ehre des Heryzogthums Crain”, publicata in 1689 in Germania, Valvasor a afirmat ca Grando teroriza inca localnicii si pe vaduva sa, la 16 ani dupa ce fusese inmormantat. Noaptea, el mergea in sat, ciocanea la usile caselor, dupa care oamenii mureau. Demonul o vizita, de asemenea, adesea pe vaduva sa, obligand-o sa-si indeplineasca „indatoririle” conjugale. Potrivit lui Valsvasor, povestea a durat pana intr-o zi din 1672, cand noua sateni curajosi au decis sa termine pentru totdeauna cu acest „var” al lui Dracula. Dezgropandu-l, ei au gasit corpul intact al lui Grando, care mai si zambea. Dupa o prima tentativa esuata de a-i strapunge inima cu un tarus, ei i-au taiat capul. Boris Peric, scriitor croat, a explicat ca „in acea perioada Grando avea deja toate caracteristicile vampirilor care au aparut in literatura 150 de ani mai tarziu. Era cinic, nu punea pret pe autoritatile civile si religioase si era activ din punct de vedere sexual”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă