Din cele 545 de unitati de invatamant existente in judetul Constanta, 297 au baze sportive – 124 in mediul rural si alte 173 in mediul urban. In orasele constantene exista doar 48 de sali de sport, iar in mediul rural – doar cinci scoli au sali de sport. Sanatatea mentala depinde si de cea fizica, insa elevii de la sate nu prea au posibilitati pentru a-si desfasura orele de educatie fizica si sport. Potrivit unei situatii intocmite de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta, 248 unitati de invatamant nu au sali de sport, iar mai bine de trei sferturi nu au nici acum terenuri practicabile. Stam destul de prost si la capitolul cluburi sportive. Exista doar patru in tot judetul, acestea avand tot patru sali de sport. Nici una dintre cele cinci scoli speciale nu are sala de sport. Printr-o hotarare a Guvernului Romaniei din 2002, in judetul Constanta s-a aprobat construirea a 13 sali de sport cu finantare de la Guvernul Romaniei, prin Compania Nationala de Investitii. S-au realizat si receptionat 12 sali de sport, iar in Eforie este in lucru o alta. In 2002 s-au inaintat 15 propuneri pentru suplimentarea numarului de sali de sport, iar ISJ a propus Consiliului Judetean construirea a 15 sali de sport, dintre care 10 in mediul rural. Consiliile locale din cinci localitati au atribuit terenul pentru constructie. Printr-un program al Consiliului Municipal Constanta s-au realizat reparatii capitale la complexul „Baza Nautica” si la instalatia de termoficare a salii de atletism „Badea Cartan”, care apartin Liceului cu Program Sportiv „N. Rotaru” – Constanta.
Sute de miliarde pentru reparatii capitale
ISJ Constanta a reluat o cerere intocmita in urma cu doi ani referitoare la construirea a 17 noi sali de sport. Doua dintre acestea se impun a se infiinta in orasul Constanta si cate una in orasele Medgidia si Negru-Voda, restul in localitati din mediul rural. Primariile Tuzla, Topraisar, Pecineaga, Lumina si Baneasa au atribuit terenul inca de acum doi ani, insa acesta nu a fost valorificat. Peste 50 de sali de sport au nevoie de reparatii si lucrari de modernizare, valoarea totala a lucrarilor ajungand la cateva zeci de miliarde de lei vechi. Din aceasta suma, 26 miliarde de lei vechi reprezinta reparatii, iar 8,65 miliarde sunt necesare pentru dotari.
Pentru ca pe timpul iernii copiii nu au unde sa faca exercitiile de educatie fizica, 41 de clase din judet au fost transformate in sali de sport. Valoarea investitiilor constand in dotari si amenajari speciale a fost de 2,2 miliarde de lei vechi. Astfel, a fost schimbata destinatia a 32 sali de curs din scolile primare si gimnaziale (20 sunt din mediul urban), cinci sali de clasa din licee si grupuri scolare (trei din urban), trei sali din scolile speciale din urban si a unei clase de la Clubul Elevilor – Constanta. Spatiul este prea mic pentru desfasurarea in bune conditii a orelor de educatie fizica si sport, insa cadrele didactice de specialitate trebuie sa-si adapteze programa astfel incat orele sa se faca si in anotimpul rece.