25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJumatate de secol de arta teatrala constanteana

Jumatate de secol de arta teatrala constanteana

Teatrul National imbraca, zilele acestea, haine de sarbatoare. Compania „Fantasio” implineste 50 de ani de existenta, o aniversare morala pentru fiecare actor care a urcat pe scena de aici, dar si fiecare constantean iubitor de teatru. Despre aceasta institutie nu s-a scris foarte mult, singura carte ce a ramas in istorie ca o referinta in viata teatrala de la malul marii apartine primului secretar literar al ceea ce a fost Teatrul „Fantasio”, Jean Badea. Monografia a aparut in iunie 1998 si a devenit, mai curand decat se astepta autorul, un monument la trecutului. „”Fantasio” a inceput modest, ca orice teatru al acestui gen blestemat si minunat, pentru ca astazi sa poata privi inapoi cu orgoliu”, spunea Jean Badea in cartea sa. Cortina primului spectacol sustinut pe scena de la „Fantasio” s-a ridicat in 1956, cand s-a jucat „Escala la Constanta”, spectacol de estrada semnat de Fred Firea, in regia primului regizor al teatrului, Ion Drugan. Muzica era semnata de Aurel Manolache, dirijorul orchestrei, sufletul teatrului si directorul lui pentru o buna bucata de timp. De „Fantasio” apartin, fizic sau spiritual, numele unor mari creatori si interpreti ai teatrului de revista. Mentionam printre acestia: Jean Constantin, fratii Manolache, Mariana Cerconi, H. Malineanu, Mihai Maximilian, Margareta Paslaru, Corina Chiriac, Sasa Georgescu, Cornel Patrichi, Dan Spataru, Milidi Tataru, Ileana Ploscaru, Emil Sassu, Milidi Tataru, Mariana Darian, Radu Alexandru – primul regizor tehnic, care s-a stins din viata saptamana trecuta.

A fost teatru „national” dintotdeauna

In urma cu doi ani, o asa-zisa problema de management „descoperita” de autoritati in activitatea institutiei a facut ca numele „Fantasio” sa se risipeasca pana cand nu a mai ramas nimic din ceea ce insemnase inainte. Nu a existat nici un alt „medicament” pentru „tratarea” imaginarelor nereguli decat dizolvarea teatrului si includerea lui, cu speranta de a-si pierde identitatea, in Teatrul National Constanta. Compania „Fantasio” insa a ramas. Au ramas, de asemenea, realizarile si succesele fostului teatru, spectacolele, aplauzele. Pe scena de azi se mai aud parca ecouri ale stafiilor actorilor ce rostesc replici din piese celebre ce au dus faima teatrului de la malul marii. Fiecare dintre ei a lasat aici o particica din sufletul sau. „Fantasio” a fost teatru national din prima zi, incepand cu primul spectacol pentru ca, asa cum spune directorul companiei, Mirela Pana, „a beneficiat de cel mai puternic repertoriu, lucru confirmat si recunoscut de turneele sale”. Acelasi succes il are si acum. Exemple sunt „Dulceamar” sau „Satra”, spectacole de referinta din repertoriul Teatrului National – Compania „Fantasio”.

Omagiu fostilor
si actualilor actori

Aflat la acest moment aniversar, teatrul prezinta trei piese de succes: „Satra”, „Dulceamar” si „Buna seara, domnule Wilde”, la care vor fi invitati sa participe si fosti actori ai primului teatru tomitan. „Le vom aduce un omagiu celor ce sunt si celor care ne-au pa-rasit intre timp, invitandu-i la spectacol si oferindu-le cate o diploma. Au fost deja contactati insa multi dintre ei au trecut in nefiinta. Unii sunt foarte bolnavi, iar altora starea emotionala instabila nu le va permite sa ne onoreze invitatiile”, a afirmat Mirela Pana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă