19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJudecătorul Adrian Neacşu a fost SUSPENDAT din CSM

Judecătorul Adrian Neacşu a fost SUSPENDAT din CSM

Judecatorul Adrian Neacsu a fost suspendat din CSM deoarece impotriva lui procurorii anticoruptie au extins aria infractiunilor de coruptie savarsite, transformandu-l din invinuit in inculpat.

Sectia de judecatori a CSM a luat act de comunicarea DNA si a dispus suspendarea, chiar daca majoritatea acestei sectii, careia ii apartine si Neacsu, face parte din gruparea ministrului Mona Pivniceru.

Adrian Neacsu este cercetat si de Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese.

Romania Libera anticipa de ieri faptul ca Sectia de judecatori este obligata sa-l suspende pe Neacsu din  CSM deoarece asa prevede legea, iar nerespectarea legii inseamna abuz in serviciu, fapta pedepsita penal.

RL , in numarul de ieri relata ca procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de judecătorul Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii,  pentru noi fapte penale grave.

Acest lucru inseamna ca Neacsu este suspendat automat din functia de judecator.

Nemaifiind judecator cu drepturi depline, Neacsu nu mai poate face parte din CSM, unde ii reprezenta pe judecatorii din tribunale. Cu alte cuvinte, Neacsu trebuia suspendat si din CSM.

Potrivit procedurilor, DNA trimite CSM o instiintare ca Neacsu este incupat, iar sectia de judecatori trebuie sa-l suspende din calitatea de membru CSM.

CSM a luat act miercuri de instiinarea DNA si a dispus suspendarea lui Neacsu.

Daca membrii Sectiei de judecatori NU-l suspendau pe Neacsu, comiteau un abuz in serviciu, adica o fapta penala, iar DNA putea incepe urmarirea penala a membrilor CSM care NU aplicau LEGEA.

 Daca suspendarea lui Neacsu va dura mai mult de trei luni, el va fi inlocuit in CSM cu un interimar, asa cum  procurorul Elena Hach (prietena ministrului Justitiei Mona Pivniceru) l-a inlocuit de curand, ca interimar, pe procurorul George Balan, fost membru CSM,  acuzat tot  de fapte de coruptie.

Intre noile acuzatii la adresa lui Adrian Neacsu se afla „participare la abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie la uz de fals”, potrivit unui comunicat al DNA.

În comunicatul instituţiei nu se precizează concret măsurile ce vor fi luate împotriva judecătorului dar punerea în mişcare a acţiunii penale înseamnă „transformarea” invinuitului in inculpat, situatie care, de obicei, atrage retinerea si solicitarea arestarii preventive sau trimiterea în judecată a persoanei vizate.

Totuşi, sursele României libere spun că nu se va cere arestarea lui Neacşu. Pentru reţinerea si arestarea acestuia ar fi nevoie de avizul CSM, care nu va fi obţinut deoarece majoritatea sunt prietenii lui Neacsu si ai ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, care ii este apropiat.

Surse extrajudiciare au declarat pentru RL că, în dosarul lui Neacşu, „probaţiunea procurorilor anticoruptie a atins o masă critică” şi că „deja probele indică infracţiuni mult mai grave decât cele  retinute in sarcina lui Neacsu până acum”. Neacşu era invinuit la inceput  doar de deconturi ilegale în valoare de 50.000 lei.

Potrivit unor interceptări care s-ar afla la dosar, judecătorul ar fi suspectat de „implicare în zădărnicirea înfăptuirii actului de justiţie”, spun surse extrajajudiciare. Este posibil ca Neacşu să fi încercat să-l determine pe şoferul său ( care facea rost de bonuri de benzina pentru deconturi)  să dea declaraţii mincinoase.

Reamintim că şapte dintre cei nouă membri ai secţiei de judecători din CSM, acum unul este suspendat (Adrian Neacsu) iar doi ( Alina Ghica si Cristi Danilet) sunt revocati.

Ultimii doi insa au avut dreptul sa conteste revocarea la instanta de judecata deoarece procedura revocarii NU a respectat normele iar revocarile NU au fost motivate. Pana la pronuntarea Justitiei, Alina Ghica si Cristi Danilet au drept de vot in CSM, spre deosebire de Adrian Neacsu, care este inculpat pentru fapte penale.

De asemenea, reamintim ca in afara de Alina Ghica si Cristi Danilet, restul membrilor sectiei de judecatori  CSM fac parte din gruparea ministrului Justitiei Mona Pivniceru. La acest grup au aderat si procurori, intre care George Muscalu si Elena Hach, fost vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor si prietena de notorietate a ministrului Justitiei.

 Intre cei care au votat revocarea lui Danilet si Ghica  s-au aflat atat Adrian Neacsu, cat si judecatorul Horatius Dumbrava, alesi in CSM ca reformisti, adversari ai gruparii Monei Pivniceru, pe atunci presedintele Asociatiei Magistratilor, considerata  aparatoarea coruptilor.

Intre timp insa, grupul asa-zisilor reformisti s-a imprietenit cu grupul Monei Pivniceru, mai putin judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si procurorul Oana Haineala, presedintele nou ales al CSM.

Grupul Pivniceru doreste anihilarea independentilor  din CSM.  La inceput s-a incercat revocarea Oanei Haineala, la cateva minute dupa ce a fost aleasa presedinte CSM. Insa nu s-a reusit. In plus, peste 80% dintre procurorii din toata tara o sustin pe Oana Haineala atat ca presedinte CSM, cat si ca reprezentanta lor in Consiliu.

Danilet si Ghica n-au beneficiat de sustinerea colegilor judecatori deaorece s-a facut o campanie agresiva impotriva lor, atat de doua organizatii profesionale apropriate ministrului, cat si de vocea strazi, coordonata de Cezar Avramuta, membru PNL, premiat la congresul acestui partid pentru participarea eficienta la mitinguri.

Lui Danilet si Ghica li s-a reprosat ca au votat ca presedinte al CSM un procuror, desi legea permite si procurorilor sa fie presedinti ai CSM, iar votul in CSM nu poate fi impus de nici o grupare, ci este liber, potrivit constiintei fiecarui membru.

De asemenea, Ghica si Danilet au fost pedepsiti de gruparea fidela USL deoarece in anul 2012 au criticat incalcarile de lege , inclusiv ale Constitutiei,  de catre puterea USL.

In plus, cei doi judecatori au fost pedepsiti si  pentru ca au luat apararea magistratilor – asa cum prevede LEGEA CSM! –  care i-au condamnat la inchisoare pe oamenii politici, intre care si pe fostul premier Adrian Nastase.

Acum, majoritatea CSM este subordonata ministrului Justitiei Mona Pivniveru, implicit USL. Miza este numirea procurorului general al Romaniei, al sefilor DNA si DIICOT, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Se doreste numirea unor persoane obediente USL care sa-i salveze pe politicienii puterii de dosare penale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă