19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJudecatorii trateaza cu blandete coruptia

Judecatorii trateaza cu blandete coruptia

Anul acesta, mai putin de un sfert din persoanele condamnate la inchisoare pentru coruptie au primit de la judecatori pedeapsa cu obligatia de a o executa. Restul au scapat de puscarie, primind pedepse cu suspendare conditionata sau sub supraveghere.

O statistica a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arata ca, in 2008, 41 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de coruptie. Dintre acestea, doar noua au ajuns in puscarie: opt au primit pedepse cuprinse intre unu si cinci ani de inchisoare, iar o persoana a fost inchisa pentru o perioada cuprinsa intre 10 si 15 ani. Ceilalti 32 de condamnati pentru fapte de coruptie au scapat, primind pedepse cu suspendare conditionata (24 de persoane) sau sub supraveghere (opt persoane). Statistica CSM mai arata ca din cei 41 de condamnati, 35 sunt barbati si sase sunt femei.

Reprezentanti ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ne-au explicat ca aceasta situatie se datoreaza exclusiv judecatorilor care decid pedepsele: "Ei decid asta, pedeapsa este la aprecierea instantei". Codul de Procedura Penala prevede ca un judecator poate decide sa acorde o pedeapsa cu suspendare daca inculpatul nu are antecedente penale si daca infractiunea pe care a comis-o nu poate fi pedepsita cu mai mult de patru ani de inchisoare. Totusi, nici o lege nu ii obliga pe judecatori sa recurga la masura suspendarii pedepsei, acesta fiind, de fapt, un act de clementa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă