1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iași, REȚINUT într-un dosar...

Judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iași, REȚINUT într-un dosar de corupție în care apare și numele lui Filat

UPDATE: Omul de afaceri rădăuţean Teodor Haucă va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași a fost reținut de procurorii DNA pentru mai multe acuzații, între care trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu și violarea vieții private.

–––-

UPDATE: Judecătorul Dan Anton din Iaşi, acuzat, între altele, că a promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat condamnat pentru contrabandă cu țigări, a fost reținut de procurorii DNA.

Dan Anton va fi dus, joi, la instanță cu propunere de arestare preventiv.

–––

UPDATE: Judecătorul Dan Anton, audiat de DNA, le-ar fi promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă oficiali din Guvernul Republicii Moldova și pe lângî fostul premier Vlad Filat pentru a obține autorizațiile necesare desfășurării de activități bancare, au declarat  surse judiciare.

Dan Anton și concubina lui, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova. Discuțiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afaceriști i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani și un post de director de bancă la Chișinău pentru concubina lui.

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău.

Magistratul mai este suspectat, conform acelorași surse, că ar fi promis să intervină pe lângă doi colegi de-ai săi, judecători la Curtea de Apel Iași, ca să obțină un verdict favorabil într-un dosar penal în care un suspect cu dublă cetățenie, română și moldovenească, a fost condamnat de instanța de fond pentru contrabandă cu țigări. 

În schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiați ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere și de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe lângă faptele de trafic de influență, Dan Anton este suspectat și de comiterea infracțiunilor de violare a vieții private, instigare la abuz în serviciu și dare de mită, săvârșite contra intereselor fostului soț al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un polițist de frontieră să-și încalce atribuțiile de serviciu și să-i permită Marinei Moglan să treacă din Republica Moldova în România cu cei doi copii minori, deși nu avea acordul scris al tatălui acestora.

–––

UPDATE: Judecătorul Dan Anton va fi audiat de procurorii anticorupție la București. Magistratul a fost scos din Curtea de Apel Iași și transportat cu o dubă, miercuri după-amiaza, la sediul central al DNA, relatează Agerpres. 

Magistratul a fost vizat de perchezițiile efectuate miercuri de DNA la Iași. Anton ar fi promis că intervine la fostul premier moldovean Vlad Filat pentru oameni de afaceri și a cerut în schimb bani și angajarea unei persoane apropiate într-o instituție din Republica Moldova, au declarat surse judiciare.

Sursele au precizat că judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iași este cel care ar fi făcut această promisiune.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni contra libertății persoanei, comise în perioada 2014-2015. În cursul zilei de 21 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în județele Iași și Suceava, reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, se arată într-un comunicat al DNA.

–––

Judecători, procurori și oameni de afaceri din Suceava și Iași sunt implicați într-un dosar de corupție, în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) efectuează percheziții, miercuri dimineață. Surse judiciare au precizat, pentru România liberă, că ar fi vizați un judecător de la Curtea de Apel Iași, un avocat și o procuroare. 

Astfel, procurorii efectuează 10 percheziții la locuințele unor persoane și la sediile unor firme. 

Faptele cercetate de procurori – corupție și  infracţiuni contra libertăţii persoanei – au fost comise în perioada 2014-2015.

 

 

 

Cele mai citite

Vapatul afectează funcția vasculară și saturația de oxigen

Un studiu recent arată că vapatul afectează funcția vasculară și saturați de oxigen ale, chiar și în absența nicotinei. Vapatul afectează funcția vasculară și...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Rusia a expulzat un diplomat britanic

Rusia a expulzat un diplomat britanic, pe numele său Edward Wilkes, acuzându-l de spionaj, o acuzație pe care Londra o respinge ferm, notează Reuters. Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă