6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJudecător de la Curtea de Apel Oradea, trimis în judecată pentru mită

Judecător de la Curtea de Apel Oradea, trimis în judecată pentru mită

Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luarea de mită. Alături de judecătorul Mircea Puşcaş, în dosar mai sunt inculpaţi alţi trei oameni, respectiv Mihăiţă Teleptean, Cocian Petru şi Halas Mihai.

În rechizitoriul întocmit de procurorii se arată faptul că în cursul lunii septembrie 2012, Mircea Puşcaş, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, a pretins, prin intermediul lui Mihăiţă Teleptean, de la două persoane condamnate pentru corupţie, Petru Cocian şi Mihai Halas, să cumpere de la cumnatul său un autoturism marca BMW cu o sumă mai mare decât preţul real al maşinii (o diferenţă de aproximativ 10.000 euro), pentru ca în schimb să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Cocian Petru şi Halas Mihai fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse privative de libertate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie în concurs cu infracţiuni de contrabandă, decizie faţă de care cei doi au declarat apel care se află şi în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.

În cursul anului 2012, inculpatul Mihăiţă Teleptean, a pretins de la Petru Cocian şi Mihai Halas, suma de câte 20.000 euro (total 40.000 euro) pentru a-şi exercita o influenţă reală asupra judecătorului Mircea Puşcaş, în vederea determinării acestuia să pronunţe o soluţie favorabilă celor doi în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aveau calitatea de inculpaţi-apelanţi. Din suma totalul sumei pretinse, Halas Mihai i-a remis suma de 10.000 euro lui Mihai Ioan-Adrian pentru a-i fi transmisă lui Teleptean Mihăiţă. Ulterior, această sumă a fost restituită, urmând ca, potrivit unei înţelegeri între inculpaţi, toţi banii să fie daţi de Cocian Petru şi Halas Mihai, prin intermediari, după pronunţarea, în apel, a unei decizii favorabile celor doi.

La data de 2 iunie 2012, Cocian Petru şi Halas Mihai, la rândul lor, au pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro, susţinând că prin persoane interpuse, ar putea să influenţeze magistraţii învestiţi cu soluţionarea apelului aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, astfel încât să-i determine să pronunţe o soluţie favorabilă denunţătorului. Denunţătorul primise şi el, în primă instanţă, o pedeapsă de condamnare la închisoare, alături de Cocian Petru şi Halas Mihai.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Mircea Puşcaş a mai fost trimis în judecată în alte două dosare penale în cursul acestui an, pentru infracţiuni de corupţie, respectiv mărturie mincinoasă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă