21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJudecător CCR: Erata Curţii privind românii din străinătate NU a fost dată...

Judecător CCR: Erata Curţii privind românii din străinătate NU a fost dată legal! Vezi cine este judecătorul care face aceasă declaraţie

Judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională spune că decizia CCR de a publica erata privind păstrarea românilor din străinătate pe listele electorale pentru referendum trebuia luată în plenul CCR, cu toţi cei nouă judecători, potrivit Gândul.

Ion Predescu (84 de ani), fost senator PDSR/PSD şi ministru al justiţiei în Guvernul Văcăroiu (1986), spune: Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenţi nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu şase prezenţi. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituţională poate fi convocată mai devreme de 31 august.”

Totuşi, sursele RL au declarat că erata privind românii din străinătate a fost decisă cu votul majorităţii judecătorilor Curţii şi că acei judecători care nu au putut fi prezenţi în Bucureşti la şedinţă au fost consultaţi telefonic.

CCR a trimis luni seară o precizare către Guvern, prin care arată că, dintr-o eroare, un paragraf esenţial nu a fost introdus în decizia luată vineri, cu privire la organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acest paragraf arată că listele electorale permanente sunt cele de la alegerile prezidenţiale, care îi includ şi pe românii din străinătate. Erata a fost publicată abia marţi după-amiază în Monitorul Oficial, aflat în subordinea guvernului. Tot atunci, premierul Victor Ponta a anunţat că ideea mini-recensământului menit să-i scoată de pe listele electorale pe românii care muncesc în străinătate, dar au domiciliu stabill în România, nu este fezabilă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă