Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, alături de alţi patru complici au fost arestaţi pentru 29 de zile de Curtea de Apel Bucureşti, dar unul dintre inculpati – sportivul (lupte) Catrin Marian – a fost eliberat sub control judiciar. Avocaţii arestaţilor au anunţat că fac recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Între arestaţi se află şi Alina Ileana Răducan, avocata lui Dinel Nuţu-Staicu, fost şef al SIF Oltenia, controversat om de afaceri, condamnat definitiv la 7 ani închisoare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, condamnare care i-a fost anunlată în mod suspect. După eliberare, Dinel a fost arestat preventiv în dosarul TRANSGAZ pentru un prejudiciu de 11 milioane de euro, dar a fost eliberat cu concursul judecătoarelor Costache şi Dinu.
Motivul principal al arestării: judecătoarele ”reprezintă pericol social”, iar arestarea arată că ”sunt pedepsite practicile care ştirbesc imaginea Justiţiei”.
Rolul inculpaţilor în reţeaua eliberărilor contra şpagă
În dosarul judecătoarelor arestate pentru corupţie au fost puse sub învinuire pînă acum 11 persoane, dar ”lista rămîne deschisă” spun sursele RL.
Judecătoarele Costache şi Dinu au luat mită pentru eliberarea inculpaţilor sau condamnaţilor sau făceau trafic de influenţă la alţi judecători, iar ceilalţi nouă învinuiţi sau inculpaţi erau intermediarii sau cumpărătorii de influenţă.
Mita vehiculată – in total de aproape 500.000 de euro – a fost luată de la fratele lui Dinel Nuţu- Staicu ( care afost lăsat liber), de la reprezentanţii clanurilor interlopilor bucureşteni Pian, Duduianu si al Cămătarilor.
Judecătoarele fie puneau ele în libertate pe cei de la care luau banii ( cînd dosarele le erau repartizate cu ajutorul unu grefier care aranja repartizarea ”aleatorie”, practica actuala din Justiţie), fie făceau trafic de influenţă la alţi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti sau de la Curtea de Apel Bucureşti.
Când NU reuşeau să-şi elibereze ”clienţii”, judecătoarele dădeau banii înapoi pentru a nu fi reclamate la DNA. Cu toate acestea, a existat un denunţător.
Actualul şef DNA, Călin Nistor, continua programul lui Daniel Morar de combatere a marii corupţii, categorie in care intră şi magistraţii corupţi
Prin instrumentarea acestui dosar cu magistraţi corupţi, Direcţia Naţională Anticorupţie, sub coordonarea noului şef interimar Călin Nistor , arată că se continuă linia fostului şef Daniel Morar de a combate marea corupţie, cea mai periculoasă pentru un stat de drept fiind corupţia din Justiţie.
In baza acestui program, s-a continuat monitorizarea suspecţilor pentru eliberări nejustificate din arest sau anularea unei condamnări definitive pronunţate de o instanţă de judecată ( cazul Dinel Nuţu Staicu, condamnat la 7 ani, dar comdamnarea definitivă i-a fost anulată), monitorizându-le pe judecătoarele Antonele Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti, după ce a fost formulat un denunţ.
Dosarul a fost instrumentat de sectia anticorupţie , coordonată de Lucian Papici. Atît Călin Nistor, cît şi Lucian Papici au instrumentat, de-a lungul carierei, dosare grele, obţinînd condamnări de demnitari, parlamentari, ministri, secretari de stat, directori de companii, procurori , judecători, primari, importanţi oameni de afaceri etc.
Denunţul şi autodenunţul, probele de la care a pornit intrumentarea dosarului judecătoarelor arestate pentru mită
In a baza probelor administrate, a denunţului, a unui autodenunţ, ca si in baza declaraţiilor multor membrii ai reţelei de eliberări din arest pe bază de mită, procurorii anticorupţie au reuşi să anihileze reţeaua judecătorelor Antonela Costache şi Viorica Dinu.
Din această reţea, deocamdată au fost arestate şase persoane, intre care şi cele două judecătoare, şi alte cinci au fost puse sub învinuire. Iată lista arestaţilor şi învinuiţilor precum şi acuzaţiile:
DINU VIORICA, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, arestată 29 de zile , este acuzată de patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată şi luare de mită,
COSTACHE ANTONELA ANEMARY, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, arestată 29 de zile, este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă,
VASILESCU SORIN, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, cercetat in libertate pentru că a relatat adevărul, este acuzat de luare de mită, complicitate la infracţiunea de luare de mită, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
PETRE DANIEL COSTEL, avocat în Baroul Bucureşti, cercetat în libertate pentru că a a recunoscut faptele complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare a influenţei, dare de mită,
PETRE DANIELA, soţia inculpatului Petre Daniel Costel, cercetată în libertate pentru că şi-a recunoscut faptele, este acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită, cumpărare a influenţei,
RĂDUCAN ILEANA ALINA, avocata lui Dinel NUţu-Staicu din Baroul Dolj, arestată 29 de zile acuzată de două infracţiuni de dare de mită
STAICU MARIAN, fratele numitului NUŢU (fost STAICU) DINEL, infracţiunea de dare de mită, cercetat în libertate
CÎRLAN ANGELA, arestată 29 de zile pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată şi trafic de influenţă ( căuta ”clienţi ” in lumea interlopă, dispuşi să dea mită judecătoarelor)
NEAGU LEON – MARIUS, arestat 29 de zile pentru complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată (a găsit clienţi plătitori de mită în lumea interlopă)
CATRIN MARIAN, reţinut de procurorii DNA, dar eliberat de instanţa de judecată sun control judiciar; el este acuzat de cumpărare a influenţei, în formă continuată ( apropiat de un clan interlop, spun surse judiciare)
TUDOR MARIAN VASILE, arestat 29 de zile pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare a influenţei, în formă continuată (apropiat de clanuri interlope).
”Aranjarea” calculatorului pentru a distribui dosarele la completul judecătoarelor Costache şi Dinu costa 5000 de euro
În cursul lunii ianuarie 2013, Vasilescu Sorin, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit suma totală de 5.000 de euro de la inculpaţii Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj (3.500 de euro) şi Petre Daniel-Costel, avocat în Baroul Bucureşti (1.500 euro), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuţu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary.
150.000 euro eliberarea lui Dinel Staicu-Nuţu; banii erau împărţiţi frăteşte
Grefierul-arhivar Vasilescu Sorin, în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela Anemary, a pretins de la inculpata Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro. Banii erau împărţiţi frăţeşte : 50.000 de euro pentru grefierul-arhivar Vasilescu, iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela Anemary, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului.
La rândul ei, inculpata Dinu Viorica, prin intermediul inculpaţilor Costache Antonela Anemary şi Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Răducan Ileana Alina.
Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Nuţu (fost Staicu) Dinel, învinuitul Staicu Marian a remis avocatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro.
Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit avocatul Petre, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela.
În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs ( la recurs, completul este format din trei judecători).
Judecătoarele au fost ”corecte”: pentru că eliberarea a eşuat, au dat banii înapoi!
Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel au eşuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro.
Demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie 2013, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet.
Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs. Atunci, Dinel Nuţu Staicu a fost eliberat! Probabil, acum judecătorii din acel complet care l-a eliberat pe Dinel nu pot dormi liniştiţi.
Negocierile pentru eliberări în trei dosare ale unor lideri interlopi
În cursul lunii decembrie 2012, inculpata Dinu Viorica, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia Penală, cu ajutorul inculpatei Costache Antonela Anemary, judecător la aceeaşi secţie penală, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale.
În cursul lunii noiembrie 2012, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale.
Interlopii dădeau prima dată arvuna, iar după eliberare remiteau restul sumei promise; dacă acţiunea eşua, mita se restituia
Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro.
În cursul lunii februarie 2013, inculpata Cîrlan Angela, cu ajutorul inculpatului Neagu Leon Marius, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 11.000 euro şi de la inculpatul Catrin Marian suma de 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv. Având în vedere că demersurile de punere în libertate au eşuat, Cîrlan Angela i-a restituit lui Catrin Marian suma de 15.000 euro.