2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecat pentru spaga

Judecat pentru spaga

Fostul prefect de Iasi Radu Prisacaru a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Alaturi de acesta, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au mai inculpat si pe fostul sef al Agentiei Domeniului Statului Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag. Cei patru au fost acuzati ca au conditionat retrocedarea unei suprafete de 16 hectare de pamant cu cedarea unei parti din teren.

Mita, acoperita de un act notarial fictiv

Cazul a intrat in atentia autoritatilor in 17 august a.c., cand ieseanul Dorin Forna a reclamat la Directia Generala Anticoruptie (DGA) ca prefectul de Iasi Radu Prisacaru si seful ADS Iasi Flavius Ionita au conditionat retrocedarea unei suprafete de aproximativ 16 hectare de teren pe raza comunei Miroslava. Afacerea a fost intermediata de avocatul victimei, Toni Baltag, si de omul de afaceri Cristian Maftei, un apropiat al prefectului. In urma anchetei ofiterilor DGA, cei patru suspecti au fost arestati preventiv, iar dosarul de urmarire penala a fost preluat de catre procurorii anticoruptie. DNA a finalizat cazul in 30 noiembrie a.c., cand a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Prisacaru a cerut mita pentru sine doua hectare de teren din suprafata revendicata de Dorin Forna si un hectar pentru Flavius Ionita. Cei doi au apelat la un intermediar, Cristian Maftei, care a incheiat cu victima un antecontract de vanzare-cumparare pentru cele trei hectare pretinse. In plus, fostul prefect, pentru a fi sigur ca Dorin Forna va respecta intelegerea dupa punerea in posesie, a cerut ca acesta sa incheie un act notarial din care sa rezulte ca denuntatorul s-ar fi imprumutat de la intermediarul Cristian Maftei cu suma de 25.000 euro, fapt nereal. Potrivit DNA, cele doua acte notariale au fost incheiate la Biroul Notarului Public Ioana Beldeanu, sotia lui Maftei.

Cristian Maftei: „Fac un bine si de-o parte, si de alta!”

Toni Baltag, angajat de familia Forna, tinea legatura cu prefectul si seful ADS. Avocatul a recunoscut in fata anchetatorilor ca prefectul i-a cerut mita pentru a aproba cererea de retrocedare. „Radu Prisacaru mi-a spus ca ar dori sa ia doua hectare de teren din suprafata familiei Forna. Intr-o alta discutie, mi-a comunicat ca, in cele din urma, pretentiile sale se circumscriu la trei hectare”, se arata in declaratia lui Toni Baltag. Ulterior, prefectul i-a transmis lui Dorin Forna numarul de telefon al lui Cristian Maftei, pentru a-l contacta in vederea definitivarii afacerii. Inspirat, denuntatorul a inregistrat convorbirea telefonica cu Maftei, banda magnetica fiind ulterior predata ofiterilor DGA. Anchetatorii au solicitat mandate de interceptare a convorbirilor telefonice si a unor discutii purtate intre cei patru inculpati si denuntator. Astfel, o inregistrare facuta in 22 august a.c. la Notariatul Ioanei Beldeanu arata clar rolul jucat de Cristian Maftei in afacere. Acesta din urma i-a spus lui Forna: „Fac un bine si de-o parte, si de alta, joc rolul de garant, atat!”.

S-a incriminat singur

Radu Prisacaru nu a recunoscut acuzatiile care i-au fost aduse de procurori, sustinand tot timpul ca este nevinovat. Anchetatorii au aflat de ce era fostul prefect interesat sa obtina teren in comuna Miroslava.
Potrivit DNA, tatal si doua matusi ale lui Prisacaru detineau deja in aceasta zona mai multe zeci de hectare de pamant. Fara sa vrea, fostul prefect a furnizat procurorilor probe incriminatoare la adresa sa. Astfel, in memoria unui laptop, gasit in biroul prefectului, a fost descoperita inregistrarea audio a unei discutii intre Prisacaru si sotii Forna. Culmea tupeului, ex-prefectul a pretins ca „s-a gandit ca poate folosi acea inregistrare pentru a sesiza institutiile competente”. Procurorii insa nu au crezut o iota, mai ales ca Radu Prisacaru a dezvaluit existenta inregistrarii abia in momentul in care anchetatorii care au facut perchezitia au ridicat calculatorul.
Prisacaru a recunoscut ca a avut mai multe discutii cu avocatul Toni Baltag, dar numai pentru rezolvarea legala a cererii familiei Forna. El a negat faptul ca Maftei Cristian ar fi fost un intermediar, pretinzand ca acesta dorea sa cumpere terenul denuntatorului dupa punerea in posesie.

Banuit ca a mai luat spaga

Declaratia data in fata anchetatorilor de subprefectul judetului Iasi, Tudor Leonte, arata ca Radu Prisacaru nu ar fi la prima spaga de acest gen. Leonte a declarat, sub prestare de juramant, ca a aflat de la un anume Constantin S. faptul ca fostul prefect ar fi pretins suma de 50.000 euro, tot printr-un interpus si tot pentru eliberarea unui titlu de proprietate referitor la o suprafata de teren din judetul Iasi. Pentru aceasta fapta, procurorii au dispus disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa continue intr-un dosar separat. Procurorii anticoruptie au hotarat ieri trimiterea in judecata a lui Radu Prisacaru pentru luare de mita si complicitate la aceeasi infractiune. Fostul sef al ADS Iasi Flavius Ionita a fost acuzat si el de luare de mita, iar omul de afaceri Cristian Maftei de complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si fals in declaratii, in realizarea scopului unei fapte de coruptie. Ultimul dintre inculpati a fost acuzat de luare si dare de mita.

Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...
Ultima oră
Pe aceeași temă