20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJucarii periculoase marca CE

Jucarii periculoase marca CE

Date fiind preocuparile intense ale publicului si problemele curente privind jucariile periculoase, BEUC (Organizatia Europeana de Protectie a Consumatorilor) i-a scris comisarului Verheugen cerand o revizuire urgenta a cadrului legal privind siguranta jucariilor in Europa.

Scrisoarea BEUC a pus o serie de intrebari specifice privind sanctionarea acestor legi. In noiembrie 2006, autoritatile europene si ale Statelor Unite au raportat o "retragere voluntara" de catre firma Mattel a 4,4 milioane de "papusi si accesorii Polly Pocket", din cauza pericolului unor magneti mici care se desprind. In august 2007, aceleasi autoritati au anuntat un nou set de "retrageri voluntare" ale firmei Mattel – peste 10 milioane de jucarii includ cel putin 7,3 milioane de "papusi si accesorii Polly Pocket".


Aceasta retragere dubla ridica intrebari
serioase legate de intrarea in vigoare a legislatiei privind siguranta jucariilor in Europa. In acest caz, responsabilitatea principala o are bineinteles firma Mattel, care a si fost sanctionata de autoritati, dar Comisia are, de asemenea, intrebari la care sa raspunda. Ce a facut Comisia pentru a asigura ca legile UE privind siguranta jucariilor sunt aplicate?
In cadrul Comisiei, legile privind siguranta jucariilor (ca si legile privind siguranta medicamentelor) fac parte din responsabilitatile politicii industriale ale Intreprinderii Directiei Generale. Pentru BEUC, acest amestec de roluri este dificil pentru cei care sunt implicati in pastrarea unei sigurante a consumatorului prin excluderea altor consideratii. Revizuirea directivei referitoare la siguranta jucariilor s-a concentrat in principal pe impactul asupra industriei si problemelor procedurale legate de standardizare, cu relativ putina atentie asupra intrarii in vigoare.
Milioanele de jucarii retrase in Europa aveau marca CE, care este inteleasa gresit de consumatori. Multi consumatori cred ca marca CE inseamna ca jucariile au fost fabricate in Europa si/sau au fost testate de catre sau in favoarea autoritatilor europene; cele doua presupuneri sunt gresite.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă