20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJP Morgan, bună de plată

JP Morgan, bună de plată

Un acord de 13 miliarde dolari a fost convenit între prima bancă americană, JP Morgan, şi justiţia SUA, în cadul căruia banca a acceptat şi plata a 4 miliarde dolari pentru indemnizarea clienţilor particulari. Potrivit Financial Times, JP Morgan a acceptat asumarea responsabilităţii practicilor filialei sale Washington Mutual în derivele titlurilor ipotecare cu risc (suprime) înaintea crizei, element ce bloca negocierile din ultimele săptămâni. Wall Street Journal este mai nuanţat asupra acestui punct, subliniind că banca este deschisă doar unui „compromis”. Prin acest acord insolit, banca va plăti 13 miliarde dolari pentru soldarea unei serii de litigii legate de criza imobiliară.

Este vorba de departe de cea mai mare amendă impusă vreodată unei întreprinderi americane. JP Morgan a reglementat deja o parte a amenzii legată de suprime. De această dată, acordul, ale cărui detalii au fost anunţate marţi, este mai larg – permite încheierea celei mai mari părţi a avalanşei de litigii contra băncii, angajate de Departamentul Justiţiei, de ministerul Locuinţelor şi de statele California şi New York. Din cele 13 miliarde, 4 miliarde permit satisfacerea victimelor crizei.Banca va trebui să reducă ratele dobânzilor asupra împrumuturilor existente şi va oferi altele celor cu venituri modeste. De asemenea, va finanţa distrugerea caselor abandonate şi renovarea cartierelor care au suferit cel mai mult în urma crizei imobiliare. Multă vreme considerată pe Wall Street ca cea mai solidă bancă, JP Morgan s-a înfundat în contencioase juridice cu 15 jurisdicţii diferite – instituţii americane de reglementare (SEC, jandarmul finanţelor pe Wall Street, Rezerva Federală, Biroul de control al monezilor, etc), instituţii regionale de reglementare şi cu două ţări străine.

Acordul nu reglementează totuşi ansamblul afacerilor juridice şi nici toate litigiile asociate crizei imobiliare. În afara celor 13 miliarde dolari, JP Morgan s-a angajat să plătească 4,5 miliarde dolari investitorilor, între care Goldman Sachs, ING şi Black Rock. Nimic nu arăta dacă JP Morgan este gata să recunoască faptul că a fraudat intenţionat. Miza pare simbolică dar este grea ca sens, adică tradiţia vrea ca băncile să-şi reglementeze majoritatea litigiilor lor „fără a infirma sau confirma vinovăţia lor”.

Această practică este din ce în ce mai contestată pentru că oferă „sânge-albastru” patronilor de bănci, în timp ce salariaţii de rang inferior sunt recunoscuţi vinovaţi, cum a fost cazul cu Fabrice Tourre, fost trader la Goldman Sachs. JP Morgan doreşte evitarea unei astfel de recunoaşteri, considerând că ar încuraja particularii şi agenţiile de a lansa noi recursuri judiciare pentru a obţine reparaţii.

Retragere la Hong Kong

JP Morgan Chase s-a retras din sindicatul bancar însărcinat cu introducerea în Bursă a 1,5 miliarde euro a China Everbright Bank la Hong Kong. Retragerea intervine în timp ce banca americană face obiectul unor anchete a autorităţilor americane privind practicile în China. Banca este suspectată că a realizat beneficii importante folosind apropiaţi ai liderilor chinezi cu bune relaţii în sferele puterii pentru a dezvolta activităţile în China. Această anchetă a determinat mai mulţi responsabili ai JP Morgan să-şi angajeze avocaţi în SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă