1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialÎntreprinderile mici și mijlocii din România pot participa la programele de apărare...

Întreprinderile mici și mijlocii din România pot participa la programele de apărare ale Uniunii Europene

Întreprinderile mici și mijlocii din România se pot implica în programele derulate de Agenția Europeană pentru Apărare (EDA). Această idee a fost stabilită cu prilejul vizitei la București a directorului executiv al EDA, Jorge Domecq.

Ieri, la București, oficialul EDA a avut întâlniri cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Duşa, precum și cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Daniel Ioniță.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, directorul executiv Jorge Domecq și ministrul Mircea Dușa au discutat despre “facilitarea accesului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din industria naţională de apărare pe piaţa produselor pentru apărare, la mecanismele de finanţare puse la dispoziţie de Comisia Europeană, precum şi la implicarea acestora în programele de cercetare tehnologică”.

România va continua să se implice în proiectele inițiate de EDA, „urmărindu-se în special dezvoltarea acelor capacităţi militare care nu pot fi realizate la nivel naţional”, a precizat ministrul Dușa.

Industria de apărare – benefică și pentru economiile naționale, și pentru securitatea UE

Pe de altă parte, directorul executiv Jorge Domecq a accentuat importanţa menţinerii unui nivel ridicat de competitivitate al industriei europene de apărare, aceasta având un impact direct asupra dezvoltării economiilor şi al securităţii ţărilor membre.

Atât ministrul Dușa, cât și secretarul de stat Ioniță i-au prezentat oficialului EDA decizia politică a României de a aloca, începând cu anul 2017, un buget de 2 la sută din PIB pentru sectorul Apărării. La nivelul EDA, ultimele date publice referitoare la cheltuielile militare ale României sunt cele corespunzătoare anului 2012. Potrivit EDA, în anul 2012 bugetul pentru Apărare al României a fost de 1636 milioane de euro, ceea ce a reprezentat 1,24 la sută din PIB.

EDA reprezintă o interfață între ministerele Apărării din statele UE și organismele Uniunii Europene cu atribuții în domeniul politicii de apărare și al industriei de apărare.

O inițiativă a EDA o reprezintă proiectele de cooperare multinaţională promovate în cadrul iniţiativei de dezvoltare şi utilizare în comun a capacităţilor (Pooling and Sharing).

Vizita în România a directorului Jorge Domecq face parte dintr-un turneu al acestuia prin toate țările membre EDA, în vederea pregătirii reuniunii ministeriale programată la data de 18 mai 2015. Până acum, Jorge Domecq a vizitat Spania, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Portugalia, Olanda, Irlanda și Franța.

Astăzi, directorul executiv al EDA se află în Bulgaria. Potrivit agenției Novinite, oficialul european se va întâlni cu Nikolay Nencev, ministrul Apărării, și cu Bozhidar Lukarski, ministrul Economiei.

Jorge Domecq, diplomat de carieră spaniol, a devenit director executiv al EDA în februarie 2015.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă