Interactivitatea crescuta si tehnologia imbunatatita vor ajuta jocurile video sa domine mediul divertismentului in viitor.
filmele, muzica si televiziunea sunt segmente de divertisment care au stagnat sau chiar s-au contractat, in timp ce afacerile cu jocuri video sunt tot mai prospere. Acest lucru i-a determinat pe analisti sa afirme ca jocurile video sunt pe cale sa eclipseze toate celelalte forme de divertisment. "Jocurile video se afla in pozitia de a eclipsa toate celelalte forme de divertisment in urmatorii 10 ani", a declarat Mike Griffith, director al unui studio de jocuri, la targul de electronice de la Las Vegas, CES 2009.
Interes mai mic pentru muzica si televiziune
Griffith a mai aratat ca intre anii 2003 si 2007 vanzarile biletelor de film au scazut cu 6%, numarul de ore petrecute la televizor este mai mic cu 6%, vanzarile de muzica s-au depreciat cu 12%, iar achizitionarea de DVD-uri a stagnat. In aceeasi perioada, de patru ani, industria jocurilor video a crescut cu 40%.
Sigur, acestea sunt statistici care privesc piata americana. Insa, cei care au un cuvant hotarator in domeniu, fiind in acelasi timp campioni in productia si consumul jocurilor video, sunt tot americanii. si, nu trebuie sa uitam ca din SUA pornesc noile tendinte.
Povestea filmelor continua pe PC
Procesoarele puternice din computere sau console au facut ca jocurile sa devina mult mai realistice. "Ele nu mai sunt presetate, ci au devenit o poveste care rivalizeaza cu caracteristicile filmelor", a explicat Griffith, citat de BBC News. Jocul realizat dupa ultimul film James Bond – Quantum of Solace – este un exemplu al faptului ca jocurile domina divertismentul.
La fel, filme precum Harry Potter sau Spiderman au propriul corespondent in realitatea virtuala. si, intr-un fel, aceasta evolutie a lucrurilor este de inteles. Un film poate fi vizionat o data, de doua sau de trei ori, dar totul ramane la fel. In schimb, un joc poate fi jucat de mult mai multe ori si de fiecare data rezultatul poate fi altul.
Artisti care profita de situatie
Asa stau lucrurile la o prima vedere. In mod paradoxal insa, cresterea accelerata a jocurilor poate ajuta celelalte domenii sa-si revina. Este cazul jocului Guitar Hero, al carui succes s-a reflectat in aceeasi masura si asupra creatiilor muzicale incluse. Datele Nielsen SoundScan indica faptul ca artistii a caror muzica a facut parte din Guitar Hero au cunoscut o crestere a vanzarilor prin descarcare online de 15-843%. Jocul s-a aratat atat de popular incat unele trupe, cum ar fi Metallica sau Aerosmith, au lansat o versiune a jocului care contine doar muzica produsa de acestia.
Mai mult, posesorii jocului au creat 141.000 de melodii cu ajutorul studioului din joc si le-au adaugat pe site-ul comunitatii Guitar Hero, care acum cuprinde mai mult de 600.000 de membri. "Muzica a avut o istorie a evolutiei prin tehnologie si noi am inceput ultimul capitol in aceasta poveste", a adaugat reprezentantul industriei de jocuri video.
In Romania, intra in benzinarii
Si in tara noastra piata jocurilor video este una dintre cele mai dinamice. Un succes fulminant l-a inregistrat cea mai recenta versiune a World of Warcraft: Wrath of Lich King. In cateva saptamani de la lansare s-au vandut peste 17.000 de unitati – un numar imens daca avem in vedere faptul ca un joc ca Fifa se comercializeaza, intr-un an intreg, in circa 10.000 de bucati.
Lucrurile merg atat de bine, incat Best Distribution a luat decizia ca incepand din acest an sa intre cu jocuri video pe rafturile din benzinariile din intreaga tara. z
Top jocuri 2008
1. Little Big Planet (PS3)
2. Fallout 3 (PC, PS3, Xbox 360)
3. Grand Theft Auto IV (PC, PS3, Xbox 360)
4. Fable II (Xbox 360)
5. Braid (Xbox Live Arcade)
6. Geometry Wars: Retro Evolved 2 (Xbox Live Arcade)
7. Left 4 Dead (PC, Xbox 360)
8. Gears of War 2 (Xbox 360)
9. Guitar Hero World Tour (PS3, Xbox 360, PS2, Wii)
13. World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC, Mac)
16. Spore (PC)
25. Wii Fit (Wii)
Nota: Topul este intocmit de Eurogamer.net