9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialJoacă "À la Harlem" la Târgu-Mureş

Joacă „À la Harlem” la Târgu-Mureş

Pentru prima dată, în campionatul României va evolua un american care a jucat şi pentru celebra trupă Harlem Globetrotters: Eddy Barlow Mayfield.

Jucătorul american Eddy Barlow Mayfield a semnat pentru un sezon, după câteva săp­tămâni de negoci­eri, cu echipa ardeleană BC Mu­reş. Povestea venirii lui Barlow la Târgu-Mureş a început după ce gruparea ardeleană de baschet l-a adus pe banca tehnică pe ungurul Deri Csaba.

An­trenorul Csaba şi-a luat anga­jamentul că BC Mureş, echipa pe care o va coordona în sezonul 2010-2011, ocupanta locului 8 în ierahia naţională anul trecut, se va clasa la finalul acestui sezon pe unul dintre pri­me­le patru lo­curi. Una dintre pri­mele condiţii ale lui Csaba a fost aducerea lui Eddy Barlow May­field pe postul de conducător de joc. Americanul în vârstă de 29 de ani, înalt de 1,83 m, născut în Texas şi absolvent al Colegiului Sam Houston State, a fost cooptat în 2004 în celebra echipă Harlem Globetrotters, cu care a evoluat în câteva show-uri. Extrem de talentat la jongleriile cu mingea, Barlow s-a descurcat excelent în meciurile de­mon­s­trative, dar a vrut ceva serios şi în 2005 a venit să joace în Europa, la echipa TSK Wuerzburg, în prima ligă germană.

În 2006 a revenit în ţara natală, unde a jucat la Idahoe Stampede, după care, în 2007, a evoluat la Pio­neros de Quintana Roo-Cancun din Mexic, apoi a mers din nou în America, la Yakama Sun Kings (2008). Din 2009 a urmat un periplu prin Europa, în Ucraina la BC Odessa şi în Cipru la Inter­college Etha Engomis. Apoi a jucat în Israel la echipa Ironi Ramat Gan, pentru ca ultima dată să evolueze în Ungaria, pentru echipa Wamsler SE Sal­go­tarjan, unde l-a avut ca antre­nor pe Deri Csaba. Deşi la israelieni a jucat doar cinci partide, fiind doar rezervă, el a reuşit să atragă atenţia specia­liştilor după ce a înscris 14 puncte în ultimele 5 minute contra puternicei echipe Hapoel Jerusalem. În cam­pio­natul maghiar s-a remarcat atât ca marcator, înscriind în două meciuri câte 24 de puncte, cât şi ca pasator, cu opt pase decisive într-o partidă.

Face şi show pe teren

Stilul actual de joc al ameri­canului nu prea aminteşte de Harlem, dar conducerea clubului ardelean este convinsă că acesta este un lucru bun. „Pe Barlow nu l-am adus la BC Mureş ca să facă spectacol ca la Harlem. În primul rând, el tre­buie să se integreze în echipă. Nu spun că este rău că ştie să facă show. Poate că, dacă va fi cazul, o să facă şi câteva giumbuşlucuri à la Harlem, ceea ce ar da o notă mult mai atractivă cam­pio­na­tului nostru de baschet. Ar fi un avantaj în primul rând pentru public. Interesul echipei va trebui să fie în prim-plan.

L-am văzut o dată când juca la un turneu în Ungaria şi mi-a plăcut că ştie ce să facă cu mingea. Nu degeaba a fost ales şi MVP în Ungaria. Oricum, cel care l-a dorit în mod special în formaţie a fost noul antrenor, căruia i-am acordat credit total şi am mers pe mâna lui”, a spus Cornel Lungu, vicepreşedinte al BC Mureş. De altfel, jucătorul american Eddy Barlow Mayfield a fost descris de jurnaliştii din ţările în care a evoluat ca fiind un jucător care posedă un mare IQ bas­chetbalistic, cu o mare abilitate ofensivă, care poate deveni oricând un marcator, aruncând foarte bine de la 3 puncte.  

Cel mai bun în Ungaria

Eddy Barlow Mayfield a fost desemnat de către tehnicienii maghiari drept cel mai bun conducător de joc al sezonului precedent. El a devenit rapid idolul fanilor din Salgotarjan, mai ales pentru că părea neobosit pe teren. 237 minute jucate din 240, 18 puncte pe meci, 79% procentaj la libere şi 32% procentaj la aruncările de la mare distanţă – acestea au fost cifrele sale.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă