19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJim Rogers: Desfiintati FMI-ul si Banca Mondiala ca sa putem iesi din...

Jim Rogers: Desfiintati FMI-ul si Banca Mondiala ca sa putem iesi din criza!

Statele Unite urmeaza politicile economice dezastruoase ale Japoniei din anii '90, sprijinind firme ce ar trebui lasate sa falimenteze, a declarat omul de afaceri Jim Rogers, intr-un interviu acordat ziaristului Sir David Frost, de la postul Al Jazeera, citat de Hotnews.

Rogers a criticat pachetul de stimulare economica semnat marti de presedintele Barack Obama si a spus ca redresarea globala trebuie sa includa desfiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International.

Investitorul a adaugat ca "cel mai bun lucru ce s-ar putea intampla este sa desfiintam Banca Mondiala si Fondul Monetar International", subliniind ca are "zero" incredere in cele doua institutii financiare.

Jim Rogers, un american care traieste in prezent in Singapore, a criticat si pachetul de masuri economice propus de Administratia Obama, afirmand ca autoritatile irosesc fonduri importante pentru lucruri inutile si ca salvarea unor companii aflate in criza nu face decat sa inrautateasca lucrurile. "Ceea ce fac ei in acest moment este sa ia lucrurile valoroase de la cei competenti si sa le dea incompetentilor, spunandu-le acestora: va intreceti acuma cu cei buni, cu bunurile si banii lor. Acestea sunt politici economice ingrozitoare si nu vor functiona. Nu au functionat nici inainte si nu vor fi viabile nici de data aceasta", sustine el, potrivit Hotnews.

Omul de afaceri, care este si profesor invitat la Columbia University Graduate School of Business, a declarat ca acuma se platesc erorile pentru 15 ani de excese, insa a adaugat ca criza ar fi putut fi depasita in doi-trei ani daca firmele si bancile aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca. "Federal Reserve nu ii lasa pe oameni sa falimenteze", a spus Rogers.

El a indicat ca daca fostul sef al Fed, Alan Greenspan, ar fi permis falimentul celor de la Long Term Capital Management in 1998, astazi Bear Stearns, Fannie Mae si Lehman Brothers ar fi fost in activitate pentru ca "oamenii ar fi suferit o lovitura grea si multi dintre durii care au facut astfel de prostii ar fi fost concediati".

Rogers este un cunoscut investitor, profesor de finante si analist financiar american. Impreuna cu George Soros, el a creat in anii '70 "Quantum Fund", un fond international care a crescut in primii 10 ani cu 4.200%.

In decembrie 2007, Rogers si-a vandut casa din New York si s-a mutat in Singapore, convins de oportunitatile actuale ale pietei asiatice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă