15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialJihad "made in U.K."

Jihad „made in U.K.”

Dupa dejucarea complotului terorist major ce viza prabusirea unui numar insemnat de curse aeriene transatlantice in timpul zborului, autoritatile britanice continua operatiunile antitero.

Pana ieri, au fost arestati 24 de suspecti – toti cetateni britanici, dintre care cei mai multi de origine asiatica, in special pakistaneza, a informat BBC. Responsabilii Scotland Yard se tem de existenta unui plan B, alternativ, astfel incat a fost intensificata urmarirea a cinci potentiali teroristi aflati in libertate, a relatat postul tv american ABC News. Printre cei cinci suspecti fugari s-ar afla, potrivit sursei citate, si „creierul” intregului complot, Matiur Rehma. Islamistul in varsta de 29 de ani ar fi intentionat sa „comemoreze” atacurile antiamericane de la 11 septembrie cu „o alta serie de atentate spectaculoase”, a transmis ABC cu referire la surse ale serviciilor de inteligenta americane. Scotland Yard nu a confirmat, dar nici nu a infirmat relatarile ABC, preluate de intreaga presa britanica.

Tineri islamisti si plini de ura

Cei arestati in Marea Britanie sunt toti tineri cu varste cuprinse intre 17 si 35 de ani, deseori ridicati de politie chiar de la domiciliile lor din Londra si imprejurimi, respectiv din Birmingham. In cazul a doi dintre ei este vorba de crestini convertiti la islamism. Potrivit cotidianului Evening Standard, printre cele 24 de persoane retinute s-ar afla si o tanara de aproximativ 20 de ani, mama a unui copil de sase luni. Ziarul citeaza un muftiu londonez, relatand ca politia ar fi permis, intre timp, ca bebelusul sa ramana langa mama. Din grupul celor 24 de retinuti, trei sunt considerati „lideri”, jucand un rol important in planificarea atacurilor. Acestia sunt Rashid Rauf, Mohamed Al-Ghandra si Ahmed Al-Khan. Doi dintre ei s-au imortalizat, de altfel, pe o caseta video ce prezinta „mesajul de revendicare al martirilor”, a mai informat ABC. Motivatia tinerilor consta, aparent, exclusiv in sentimente antioccidentale, de profunda ura fata de tara care i-a primit, dar si fata de civilizatia occidentala in general. „Mare Britanie plateste un pret teribil pentru toleranta ei”, au titrat mai multe mari cotidiane londoneze.

Nu stim nimic

Mass-media britanice s-au aratat, ieri, profund nemultumite de embargoul informational instituit de responsabilii britanici. „Nu stim nimic. Aflam numele a 19 suspecti de la… Banca Angliei, dupa ce aceasta a dat un comunicat despre sechestrarea bunurilor arestatilor, mai "ciupim" ceva de la corespondentii nostri de peste Ocean, care afla mult mai multe detalii de la americani, iar in rest urmarim declaratiile autoritatilor pakistaneze, care se arata mai transparente” – astfel suna, ieri, plangerea generalizata a presei britanice. In consecinta, britanicii au aflat tot din „surse de peste Ocean” ca Scotland Yard si MI5 au demarat ancheta referitoare la complot inca de anul trecut, la scurt timp dupa atentatele din metroul londonez. Ancheta a vizat aproximativ 50 de persoane, iar operatiunea s-a precipitat in decursul ultimelor saptamani, dupa interceptarea mai multor apeluri telefonice in care se vorbea repetat de atacuri teroriste. Dupa o serie de arestari operate in orasele Karachi si Lahore si dupa interogarea suspectilor retinuti (sapte la numar, printre care si un britanic), serviciile secrete pakistaneze si-au informat omologii londonezi despre iminenta atentatelor, ordonate, se pare, chiar din Pakistan.
Autoritatile britanice au continuat sa pastreze tacerea asupra numarului avioanelor ce urmau sa fie aruncate in aer. Astfel, mass-media oscileaza intre 10 si 12 aparate de zbor, prevazute sa explodeze in serie. Potrivit speculatiilor americane, explozibilii lichizi urmau sa fie introdusi la bordul avioanelor ascunsi in recipienti de bauturi racoritoare si detonati ulterior cu un laptop, iPod sau blitz foto.
Pe cand presa britanica pare sa favorizeze varianta dejucarii „repetitiei generale”, prevazuta de teroristi pentru joi, cea americana se dedica analizei amplorii reale, incomensurabile, a complotului dejucat, din moment ce presedintele Bush si premierul Blair au purtat doua discutii telefonice de aproape o ora fiecare pe aceasta tema, iar cu ocazia primei sale referiri la planul terorist, George W. Bush a folosit termenul „fascisti islamisti” – al doilea indiciu asupra amplorii amenintarii, dupa cea a ministrului de Interne britanic, John Reid, care vorbise de o „crima in masa”.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă