21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJerusalem Post: Avocatul lui Hayssam are date despre coruptia din serviciile secrete...

Jerusalem Post: Avocatul lui Hayssam are date despre coruptia din serviciile secrete si din Guvernul de la Bucuresti

 

Fostul avocat al lui Omar Hayssam ar putea rasturna guvernul din Romania, scrie cotidianul Jerusalem Post. Conform publicatiei, israelianul Mordechai Tzivin, care l-a reprezentat pentru o scurta perioada de timp pe omul de afaceri sirian, a anuntat Parlamentul Romaniei ca este gata sa depuna marturie la Comisia de control a activitatii SRI despre coruptia din serviciile secrete si din guvernul de la Bucuresti.

 

Fostul avocat al lui Omar Hayssam a declarat pentru Jerusalem Post ca a aflat despre coruptia din serviciile secrete romanesti si din guvern chiar de la clientul sau. Avocatul israelian precizeaza ca, in 2006, a primit un mesaj de la Hayssam care ii cerea sa-l ajute sa iasa din inchisoare pentru ca suferea de cancer.

 

Tzivin precizeaza pentru Jerusalem Post ca Omar Hayssam a fost trimis in Romania, ca student, in urma cu 24 de ani, de serviciile secrete siriene, insa, de-a lungul timpului, el a devenit mana dreapta a fostului presedinte Ion Iliescu, dar si un important om de afaceri. Jerusalem Post, care il citeaza pe avocatul israelian, scrie ca, in aprilie 2005, fortele de securitate romane l-au arestat pe Hayssam, banuit de infractiuni financiare, dar ulterior acesta a intampinat probleme si mai grave, dupa rapirea celor trei ziaristi romani in Irak.

 

Potrivit cotidianului, autoritatile romane nu au oferit multe detalii privind acuzatiile impotriva lui Hayssam, iar cazul a starnit multe speculatii in ultimii doi ani. Una dintre banuieli este ca Hayssam a mituit politicieni, politisti si agenti de informatii si a fost implicat, din partea Siriei, in traficul cu armament.

 

Tzivin, avocat specializat in reprezentarea israelienilor arestati in strainatate, s-a intalnit cu Hayssam de mai multe ori in februarie 2006, iar omul de afaceri sirian i-a cerut ajutorul pentru a obtine eliberarea din inchisoare, pe motive umanitare.

 

Avocatul israelian a declarat pentru Jerusalem Post ca, inainte de a se intalni cu Hayssam in inchisoare, familia acestuia a semnat un document in care se angaja ca, in schimbul eliberarii lui Hayssam, sa ajute la recuperarea de catre Israel a trupului lui Eli Cohen, agent israelian executat in Siria.

 

Tzivin a reusit sa obtina eliberarea din inchisoare a lui Hayssam si mentinerea acestuia in arest la domiciliu, dar intelegerea nu a avut niciun rezultat, iar, in scurt timp, Hayssam a reusit sa fuga din Romania.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă