17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialJaponia şi SUA au semnat un parteneriat public-privat pentru reconstrucţia post-cutremur

Japonia şi SUA au semnat un parteneriat public-privat pentru reconstrucţia post-cutremur

Japonia şi SUA au anunţat, astăzi, că vor crea un ‘parteneriat public-privat’, pentru reconstrucţia regiunilor din nord-estul arhipelagului nipon devastate de seismul şi tsunamiul de pe 11 martie, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul a fost făcut de secretarul american de stat Hillary Clinton, după o întâlnire avută la Tokyo cu ministrul japonez de externe, Takeaki Matsumoto. Parteneriatul se va derula sub comanda guvernului japonez. Clinton a mai precizat că  mai multe firme şi organizaţii americane vor începe discuţiile ca să găsească mijloacele pentru a sprijini Japonia în procesul de depăşire a crizei.

Şeful diplomaţiei japoneze a declarat la rândul său că reprezentanţi ai mai multor companii din cele două ţări vor coopera pentru a ajuta la reconstrucţia zonelor sinistrate. „Japonia îşi va prezenta planul de reconstrucţie şi vom coopera cu SUA şi cu alte ţări ca să-l punem rapid în practică”, a explicat Matsumoto, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şefa diplomaţiei americane.

Secretarul american de stat a promis de asemenea ‘un sprijin ferm’ pentru Japonia după seismul de la 11 martie şi a lăudat reacţia populaţiei japoneze în faţa celei mai mari catastrofe din arhipelagul nipon de după al Doilea Război Mondial.

Hillary Clinton a venit în Japonia însoţită de şeful Camerei americane de Comerţ, Tom Donohue, pentru a da concreteţe acestei iniţiative comune.

Pe 11 martie, Japonia a suferit un cutremur devastator, urmat de mai multe replici şi de un tusnami. În urma dezastrelor, aproximativ 13.ooo de oameni au murit şi 15.000 sunt daţi dispăruţi.

Conform autorităţilor japoneze, valoarea pagubelor din zonele devastate ar putea ajunge la 25.000 de miliarde de yeni (210 miliarde de euro), fără a mai lua în considerare accidentul nuclear de la Fukushima.

Cele mai citite

Premierul slovac Robert Fico primește din nou o amenințare

Robert Fico, premierul Slovaciei, a primit o scrisoare care conținea un glonț din partea unui expeditor necunoscut, a anunțat guvernul de la Bratislava, miercuri,...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...
Ultima oră
Pe aceeași temă