20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJames Blunt, vocea din armata Reginei

James Blunt, vocea din armata Reginei

» Azi, solistul britanic James Blunt va sustine un concert la Sala Polivalenta, incepand cu ora 21.00, in cadrul turneului de promovare a ultimului sau album, "All the Lost Soul", lansat in septembrie 2007.

Turneul de promovare, care a inceput cu un an in urma, pe 9 ianuarie, a traversat pana acum patru continente (America de Nord, Australia, Africa si Europa), totalizand 180 de spectacole. Ultima escala inainte de Bucuresti a fost in Sala Congreselor din Varsovia, iar dupa concertul din Sala Polivalenta solistul se va indreptat spre Sofia si apoi va traversa Oceanul, pentru un concert in Ohio, Cincinnatti.

Chiar daca "All the Lost Soul" nu a avut ecoul primului album ("Back to Bedlam" 2004), experienta unui concert James Blunt merita bifata de fanii genului pop. Stilul abordat de cantaret este unul ceva mai complex, contaminat cu elemente de folk si de rock; ce face originalitatea stilului e insa vocea foarte subtire. Jeremy Clarkson de la Top Gear (emisiunea auto) l-a intrebat pe solist daca inspira heliu inainte de fiecare concert. Ce intriga in cazul acestui cantaret este contrastul dintre stilul sau muzical efeminat, sensibil, si viata sa destul de dura. Nascut intr-o familie de militari, tanarul Blunt a urmat traditia familiei absolvind o scoala militara. A ajuns ofiter intr-un regiment englez de elita, Life Guard, si apoi ofiter in conflictul din Kosovo. Cantaretul sustine ca "No bravery", cantecul care inchide albumul "Back to Bedlam", a fost scris in aceasta din urma perioada; in patrulele din Pristina, cantaretul isi tinea chitara in tanc si, in momentele de liniste, incepea sa cante, deranjandu-si colegii care-i cereau sa inceteze. Ceea ce el nu facea. Tanarului insa nu i-a priit carera militara, astfel ca, dupa ce "a ispasit" patru ani in slujba Reginei, obligatorii pentru cineva care a absolvit o institutie militara sbventionata de stat, a abandonat cariera militara si s-a dedicat muzicii. Norocul sau s-a numit Linda Perry si casa ei de discuri Custard. Ex-solista de la 4NonBlonde i-a produs si lansat albumul "Back to Bedlam", single-ul "You’re Beautiful" devenind un enorm succes, care l-a lansat pe James Blunt ca o vedeta indiscutabila. Cu albumul, Blunt a castigat doua BRIT Awards si a prins cinci nominalizari la Grammy, acest premiu fiind greu accesibil neamericanilor. Pe de alta parte, trebuie mentionat si ca NME i-a acordat titlul de cel mai prost album al anului. "All the Lost Souls", al doilea album, a vandut, in trei luni de la lansare, 3,5 milioane de copii, insa cronicile au fost mai degraba rezervate. Primul extras pe single, "1973", a intrat pe locul 1 in topul european al Bilboard; a fost singurul succes marcant al cantaretului de pe album, celelalte single-uri, "Same Mistake", "Carry you home", "Ireally want you" trecand aproape neobservate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă