19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJafurile la minut, in crestere pe litoral

Jafurile la minut, in crestere pe litoral

» Pe raza judetului Constanta se produce cate un atac armat la 45 de zile.

» Infractorii s-au specializat in lovituri rapide si sunt greu de identificat.

Litoralul a devenit un veritabil Vest Salbatic. Comparatia cu America de acum 200 de ani nu este deloc fortata. Pe vremuri banditii veneau calare, daramau zidurile bancii sau spargeau seiful, impuscau pe cei care li se opuneau, dupa care dispareau cu banii. Acum infractorii sunt mai cizelati: isi ascund fetele, actioneaza dupa planuri bine puse la punct si se deplaseaza cu masini cu geamuri fumurii. Fenomenul pare scapat de sub control la malul marii. Incepand cu ultimul trimestru al anului trecut, autoritatile consemneaza cate un jaf armat la o luna si jumatate. Din fericire, pana acum, nici o persoana nevinovata nu a fost ranita, dar acest lucru se poate schimba la urmatorul atac, pentru ca, in cazuri similare din Romania, hotii au dovedit ca nu ezita sa foloseasca armele din dotare.

Mai putin de 60 de secunde
Ultimul  atac s-a petrecut pe 9 februarie la o casa de pariuri din Mangalia dupa "sablonul" cunoscut: doua persoane mascate, un pistol, fara amprente, timpul "scos" de infractori: sub 60 de secunde. Se pare ca, indiferent de identitatea sau apartenenta la diverse grupari a infractorilor, "reteta" jafurilor de la malul marii a fost cel putin pana acum, daca putem spune asa, de succes. Cel mai rasunator caz s-a petrecut pe 29 mai 2009, atunci cand o sucursala a Bancii Carpatica a fost jefuita de aproape 70.000 de lei in numai 35 de secunde. De altfel, pistele pe care merg anchetatorii, inclusiv in cazul ultimului eveniment de la Mangalia, arata ca modul de operare al jefuitorilor este identic cu cel putin inca un caz consemnat  in ultimele opt luni la Constanta.

 

Altfel spus, avem de-a face cu grupari specializate in astfel de atacuri. Verificarile efectuate de politistii constanteni la punctele de lucru sau sediile firmelor care lucreaza cu bani au scos in evidenta faptul ca cel putin un sfert din acestea (procent valabil inclusiv in cazul unitatilor bancare) sunt neprotejate in fata atacurilor. Mai mult, analiza ultimelor evenimente a aratat ca, daca jaful se consuma in mai putin de 60 de secunde, interventia unitatilor de paza este tardiva, din simplul motiv ca de la declansarea butonului de panica, inregistrarea alarmei la dispecerat, alertarea echipelor de interventie si sosirea acestora la fata locului dureaza, in cel mai bun caz, doua minute, timp in care jefuitorii se fac nevazuti. De multe ori, personalul atacat este atat de speriat, incat nu reactioneaza. "In starea de tensiune din acel moment, majoritatea victimelor nici macar nu-si dau seama daca sunt amenintate cu un pistol de jucarie", a precizat un psiholog.

Atacuri dupa "modelul Carpatica"
9 februarie 2010, Mangalia. Doua persoane cu cagule pe fata au jefuit in jurul orei 21.00 o casa de pariuri din zona Garii CFR. Martorii spun ca lovitura a fost data la scurt timp dupa plecarea agentilor de paza care asigurau obiectivul. Cei doi suspecti au amenintat casiera cu un pistol, iar dupa ce au luat banii au fugit in spatele blocurilor din apropiere. 10 noiembrie 2009, Constanta. Trei indivizi au jefuit o casa de pariuri din zona Piata Grivitei. Atacatorii au patruns in spatiul comercial in jurul orelor 19.15, au amenintat-o pe operatoarea de serviciu si au plecat cu suma de 550 de lei.

29 octombrie 2009, Jupiter. Patru indivizi au jefuit un depozit de tigari din statiunea Jupiter. Indivizii au patruns in sediul firmei SC PNP Impex SRL in jurul orelor 19.00, i-au amenintat pe cei trei angajati care se aflau inauntru si au furat de pe biroul casierei suma de 48.000 de lei, incasarile din ziua respectiva. Jaful s-a consumat in 40 de secunde.
10 octombrie 2009, Mangalia. Trei indivizi mascati au jefuit o agentie loto din orasul Mangalia. Trei atacatori, care aveau fetele acoperite cu cagule, au intrat in spatiul comercial, au amenintat-o pe casiera cu un pistol, cerandu-i acesteia sa le dea toti banii pe care ii avea in unitate. Jefuitorii au plecat cu aproape 5.000 de lei. Angajata agentiei loto a avut suficienta prezenta de spirit pentru a apasa butonul de panica, insa, pana la sosirea echipei de interventie a firmei de paza, autorii jafului reusisera sa se faca nevazuti. Politistii au calculat ca jaful a durat aproximativ 60 de secunde.

» Cautati de Scotland Yard
Scotland Yard a publicat la sfarsitul anului trecut o lista cu cei mai periculosi zece infractori cautati in strainatate si care se ascund in Marea Britanie, intre care se afla si doi romani. "Lista neagra" include infractori din Polonia, Romania, Lituania si Marea Britanie, cautati pentru crime, violuri, jafuri armate, rapiri, dar si crima organizata. Intre acestia se afla Neculai Margineanu, in varsta de 49 de ani, suspectat ca a batut pana la moarte un fermier, la 19 mai 1998, dupa ce a fost prins furand pe proprietatea acestuia. Margineanu este, de asemenea, banuit ca avea legaturi cu alti doi infractori autohtoni, Mitcham si Enfield. Celalalt roman cautat de Scotland Yard este Florin Dumitru, in varsta de 22 de ani. Acesta este acuzat de comiterea unui jaf in locuinta unui om de afaceri bogat, in martie, pe care l-a amenintat cu o arma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă