4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialJaf la complexul energetic Oltenia: valoarea contractelor de achiziţie publică, majorată ILEGAL...

Jaf la complexul energetic Oltenia: valoarea contractelor de achiziţie publică, majorată ILEGAL cu peste 20%

Corpul de Control al Guvernului a dispus, în perioada 2010-2012, verificări la complexele energetice Rovinari, Craiova şi Turceni şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

În urma controlului au fost constatate nereguli, potrivit unui comunicat al Guvernului remis România liberă în care este prezentat raportul verificărilor.

Vezi raportul Corpului de Control al Guvernului la complexele energetice

La complexul energetic Oltenia s-a constatat majorarea ilegală cu peste 20% a contractelor de achiziţie publică. Prin suplimentarea valorii contractelor iniţiale, făcută fără aprobarea Ministerului Economiei, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate de Trustul  pentru Servicii cu Utilaje Diverse, SC Succes Nic Com, respectiv Expres Transport şi SC Succes Nic Com.

Citeşte şi DEZMĂŢ pe bani publici la Conpet cu alcool, parfum şi ceasuri scumpe. Tatăl Robertei Anastase a încasat prime de 28.000 de euro. Victor Ponta sesisează DNA.

În intervalul de timp 2010-2012, conducerile companiilor verificate au încheiat, în total, 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei:

– CE Turceni a încheiat 32 contracte de sponsorizare pentru 459 de mii de lei

– CE Craiova a încheiat 10 contracte pentru 1,68 milioane de lei

– CE Rovinari a încheiat 34 contracte pentru 16,9 milioane de lei.

Tot în aceeaşi perioadă, complexele energetice au încheiat 19 contracte pentru servicii de asistenţă juridică în baza cărora au fost făcute plăţi în valoare de 1,1 milioane de lei până în luna noiembrie a anului 2012.

Citeşte şi Oprescu cere măsuri la RATB în urma neregulilor descoperite de Guvern

Raportul Corpului de Control a mai scos la iveală că, în perioada de doi ani în care s-au făcut verificări, Oltenia a încheiat 58 de contracte prin care complexul şi-a luat angajamente în valoare de 219,2 milioane de lei, fără TVA. Legislaţia în vigoare a fost încălcată în condiţiile în care actele juridice nu au fost supuse controlului financiar preventiv.

În cursul anului 2011, Oltenia a suplimentat un contract prin act adiţional cu 16,4 mii de lei, fără TVA (ceea ce reprezintă 33,59% din valoarea contractului iniţial), iar între decembrie 2010 şi aprilie 2012, Complexul energetic Rovinari a încheiat acte adiţionale la trei contracte de achiziţie  publică prin care valoarea contractelor iniţiale a fost suplimentată cu curcă 20%.

Raportul mai arată că, în perioadă 1 ianuarie 2010-31 mai 2012, societăţile din care a fost constituită Oltenia au încheiat cu Alpha Construct Sistem din Drobeta-Turnu Severin 45  de contracte, în valoare de 82,1 milioane de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi de 49,1 milioane de lei, fără TVA.

Aceleaşi societăţi au încheiat 26 de contracte cu  SC Succes Nic Com Succes Nic Com din Runcu, din judeţul Gorj. Valoarea contractelor este de 41,5 milioane de lei, fără TVA, din care s-au efectuat  plăţi de 5,2 milioane de lei, fără TVA.
 
Între iunie 2012-octombrie 2012, complexul energetic Oltenia a încheiat 9 contracte şi cu Alpha Construct Sistem şi SC Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse, în valoare de 45,58 milioane de lei, fără TVA, din care s-au efectuat plăţi de 6,53 milioane de lei, fără TVA.

Corpul de Control al Guvernului a mai constat că, deşi legislaţia interzicea companiilor de stat să achiziţioneze autoturisme, au fost cumpărate maşini.

Ca urmare a celor constatate, premierul Victor Ponta va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice şi Curtea de Conturi a României.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Cele mai citite

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut. România, lider pentru a noua lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a crescut în luna noiembrie la 2,5%, de la 2,3% în octombrie, potrivit datelor publicate de Eurostat....

Guvernul va cheltui 160 milioane de lei pentru exproprieri necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni

Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii A8 Târgu Mureş...

Paradoxul cărbunelui: Cererea mondială va atinge noi recorduri până în 2027, în ciuda eforturilor climatice

Prognoza vine în contradicție cu estimările anterioare, care indicau un declin semnificativ al cererii în acest deceniu Cererea globală de cărbune va continua să crească,...
Ultima oră
Pe aceeași temă