21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIulia Timoşenko arestată: Susţinătorii fostului premier şi-au instalat corturi în centrul Kievului

Iulia Timoşenko arestată: Susţinătorii fostului premier şi-au instalat corturi în centrul Kievului

Susţinători ai fostului premier ucrainean şi lider al opoziţiei Iulia Timoşenko au început un miting în centrul Kievului, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a protesta faţă de arestarea acesteia, scrie Mediafax.

Cel puţin o sută de partizani ai lui Timoşenko au instalat circa 30 de corturi în apropierea tribunalului de pe principalul bulevard din centrul Kievului, Hreşciatik, afişându-şi intenţia de a rămâne acolo până la eliberarea ei.

Oleksandr Turcinov, adjunctul fostului premier, a avertizat cu privire la o repetare a „revoluţiei portocalii” din 2004, care a dărâmat Guvernul de la acea vreme şi a adus la putere un regim prooccidental, al cărui simbol era Timoşenko.

Iulia Timoşenko a fost arestată preventiv

Opozanta a fost plasată vineri în arest preventiv de tribunalul din Kiev, unde este judecată pentru abuz de putere, după remarcile sale la adresa şefului Guvernului.

Timoşenko este acuzată că şi-a depăşit prerogativele de premier în 2009, autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importuri de gaze ruseşti, la un preţ considerat prea ridicat şi dezavantajos pentru Kiev.

Conform acuzării, aceste acorduri au provocat Ucrainei pierderi de peste 1,5 miliarde de grivne (circa 130 de milioane de euro).

Guvernul ucrainean caută în prezent modalităţi de a revizui aceste contracte.

Iulia Timoşenko a denunţat tot timpul ca fiind politic acest proces, demarat la 24 iunie şi criticat de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană, în special Franţa şi Suedia, şi-au exprimat vineri preocuparea după arestarea lui Timoşenko.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă