Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), a mulţumit public Germaniei, în special Curţii Constituţionale din aceasta tara, pentru sprijinul acordat CCR din Romania in aceasta vara, in timpul presiunilor politice, atacurilor si amenintarilor exercitate asupra judecatorilor care trebuiau sa se ponunte atat asupra suspendarii presedintelui Traian Basescu cat si (apoi) asupra invalidarii referendumului de demitere a presedintelui tarii.
Motoc a transmis multumirile in timpul sesiunii Comitetului Drepturilor Omului ONU de la Geneva (Elveţia), al carui membru este din anul 2006.Iulia Motoc a declarat că, fără sprijin internaţional, CCR nu ar fi reuşit să reziste uriaşelor presiuni politice din acea perioada..
Reamintim ca atacurile USL asupra Curtii Constitutionale din Romania au debutat dupa instalarea Guvernului Ponta, prin Titus Corlatean, atunci ministru al Justitiei. El a cerut demiterea a doi judecatori – Augustin Zegrean ( presedinte CCR) si Iulia Motoc – pe motive de incompatibilitate, dovedite ulterior ca inexistente.
În criza politică din iunie-august anul acesta, agresiunile asupra CCR au continuat prin atacurile presedinteluiu interimar Crin Antonescu, ale premierului Victor Pontga , ale altor lideri USL. Sase judecatori au fost amenintati cu demiterea, alti doi au primit amenintari cu moartea. In acea perioada, mai multe Curti Constitutionale din Uniunea Europeana, in special cea germana, ca si Comisia de la Venetia si Comisia Europeana, in ansamblul ei, au luat aparerea judecatorilor romani. Mai mult, o echipa de expertii a Comisiei de la Venetia a venit in Romania sa investigheze modul in care USL a comis abuzuri impotriva Constitutiei. Cel mai flagrant abuz, intre timp reparat, a fost ciuntirea atributiilor Curtii Constitutionale care nu mai avea voie sa cenzureze hotarari parlamentare neconstititutionale.