Compania italiana ENEL aduna averi fabuloase pe spinarea constantenilor. Afaceristi abili si neinteresati de soarta consumatorilor, „macaronarii” s-au „invartit” si, dupa amanari repetate ale privatizarii, au reusit sa puna mana, anul trecut, pe Electrica Dobrogea, cea mai profitabila societate constanteana la acel moment, la un pret derizoriu. Dezastrul care a urmat il simtim si acum pe pielea noastra.
Reprezentantii ENEL au platit, pentru pachetul majoritar al societatilor de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica Dobrogea si Banat, numai 112 milioane de euro, suma considerata infima de analistii economici. De fapt, 36 de milioane au reprezentat contravaloarea pachetelor de actiuni reprezentand 24,6% din actiuni, restul de 76 de milioane fiind folositi pentru majorarea capitalului. Cum suma a fost platita la pachet, nu putem sti la cat a fost evaluata filiala dobrogeana a Electrica. Trebuie insa spus ca Electrica Dobrogea are 583.000 de abonati si vinde 3,2 milioane de megawati pe an, in timp ce Electrica Banat are 840.000 de clienti si vine 3,6 milioane de megawati pe an. De altfel, Electrica Dobrogea are si cea mai mica pondere a consumatorilor casnici. Deducem astfel ca pretul pentru Electrica Dobrogea a fost mai putin de jumatate din suma totala, poate chiar mai mic decat 50 de milioane de euro. Ca sa fie siguri ca nu risca nimic, ENEL a virat banii doar atunci cand statul a semnat, cu trei institutii bancare straine, printre care si Banca Mondiala, documente care sa garanteze acoperirea riscurilor care ar fi decurs eventualelor modificari ale reglementarilor in vigoare. Italienii invatasera paradoxul lui Caragiale: „Sa se revizuiasca primim, dar sa nu se schimbe nimic”!
Cireasa de pe tort
Pe ce a dat de fapt ENEL banii? Pe cea mai profitabila societate constanteana! Potrivit ultimului top intocmit de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Electrica Dobrogea se situeaza pe primul loc in clasamentul dupa profitul brut obtinut in 2004, cu o cifra de 837,6 miliarde lei vechi (aproximativ 23 de milioane de euro), de aproape trei ori mai mare decat al societatii clasate pe locul doi! La un astfel de profit fabulos, nu este de mirare ca italienii s-au grabit sa puna mana pe Electrica. Investitia initiala este acoperita, practic, in circa un an si jumatate. Potrivit aceleiasi surse, cifra de afaceri a Electrica a fost, in 2004, de 6.230 de miliarde de lei, adica aproape 170 de milioane de euro, de peste doua ori mai mult fata de suma platita de italieni.
Au vrut sa nu plateasca taxe!
La auzul acestor cifre, multi constanteni au spus ca nu mai putem vorbi de o privatizare, ci de un adevarat furt. De ce sa vinzi societatea cu cel mai mare profit din judet si cu a doua cifra de afaceri si, mai ales, de ce sa o vinzi pe nimic? Potrivit unui raport realizat de Morgan Stanley, la sfarsitul anilor '90, privatizarea pe filiale a societatii-mama Electrica ar fi adus incasari de pana la doua milioarde de euro, cee ce inseamna ca, inca de pe atunci, pretul corect pentru Dobrogea si Banat era de peste 350 de milioane de euro. Italienii, dupa ce ca au platit mai putin de trei ori, au obtinut si facilitati din partea statului roman, printre care se numara o noua modalitate de calculare a tarifelor de distributie, ceea ce inseamna, de fapt, ca pot scumpi curentul la bunul plac, numai pentru a-si umfla profiturile. ENEL a cerut, in momentul privatizarii, si exceptarea de la obligatiile de mediu pe o perioada de 15 ani, tratarea preferentiala in ceea ce priveste obligatiile fiscale si o garantie de stat, in favoarea sa, pentru un consum pe trei luni?!
Profit de peste 200%
Cele doua filiale produc energie electrica ieftina, fata de tarile occidentale, la un pret de aproximativ 45 dolari pe megawat. In Italia, pretul este dublu, pentru consumatorii industriali, si triplu pentru cei casnici. In conditiile in care exista intelegeri intre tari pentru compansarea costurilor de transport ale energiei, pentru ENEL este foarte convenabil sa vanda electricitate romaneasca in Italia, pentru o rata de profit fabuloasa: peste 200%! In aceste conditii, se poate spune ca ENEL nu a cumparat Electrica, pur si simplu a castigat la loto!
Vaca de muls
Cine este de fapt ENEL? O companie italiana detinuta de stat, in proportie de 70%. In 2004, conform raportului anual intocmit chiar de specialistii companiei, ENEL a avut o cifra de afaceri de 36,5 miliarde de euro si… datorii de 24,3 miliarde de euro! Si raportul pe primele noua luni ale anului in curs arata, pe langa o cifra de afaceri in scadere, o datorie imensa, dar in scadere fata de 2004.
In aceste conditii, e greu de crezut ca italienii vor investi in Romania; e mai plauzibil ca Paolo Scaroni, directorul executiv al ENEL, impreuna cu echipa sa, va face tot posibilul pentru a stoarce de aici cat mai multi bani, cu care sa mai peticeasca pierderile de miliarde de euro ale companiei. Nu e de mirare ca, in tot judetul Constanta, curentul se intrerupe pe nepusa masa si ca exista fluctuatii de tensiune care iti distrug toata aparatura electronica si electrocasnica. Asupra acestui subiect si a modalitatilor in care puteti sa cereti despagubiri de la Electrica Dobrogea vom reveni insa in numerele viitoare.