8.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialITALIA, în IMPAS după succesul lui Grillo şi revenirea lui Berlusconi în...

ITALIA, în IMPAS după succesul lui Grillo şi revenirea lui Berlusconi în alegeri

Italia a intrat într-un impas luni, obţinând o Cameră a Deputaţilor de stânga şi un Senat fără o majoritate clară în urma unor alegeri legislative marcate de un succes la fostului actor de comedie Beppe Grillo şi scrutate de către partenerii europeni ai ţării cu îngrijorare, relatează AFP, conform Mediafax.

“Ţara se confruntă cu o situaţie foarte delicată”, a comentat luni seara Pier Luigi Bersani, liderul coaliţiei de stânga. Aceasta a obţinut cele mai multe voturi pentru ambele Camere ale Parlamentului, dar a obţinut o majoritate de mandate doar în Camera Deputaţilor.

În Senat, în schimb, în virtutea regulilor electorale diferite, dreapta este cea care a obţinut cele mai multe mandate. Totuşi, nicio majoritate clară nu se degajă, inclusiv în cazul unei alianţe ipotetice între coaliţiile de stânga şi de centru – condusă de premierul demisionar Mario Monti.

“Un vot-şoc care ne dă un Parlament blocat”, titra pe site Il Corriere della Sera.

Singurul învingător real al scrutinului este Beppe Grillo, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), care a ştiut să seducă exploatând respingerea clasei politice, furia faţă de austeritate şi neîncrederea faţă de Europa.

Un catalizator al nemulţumirii sociale, într-o ţară aflată în plină recesiune economică (-2,2% în 2012), el a adunat voturi atât din partea alegătorilor de dreapta, cât şi a celor de stânga, cu un program considerat “populist” de către advrsarii săi, incluzând între altele stoparea finanţării publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro şi promisiunea unui referendum asupra euro.

Potrivit rezultatelor oficiale, el obţine aproximativ 25% în fiecare dintre cele două Camere, devenind a treia forţă politică din ţară.

La rândul său, şeful Guvernului în exerciţiu Mario Monti a pierdut pariul de a forma o mare forţă de centru, coaliţia sa obţinând aproximativ 10% din voturi în fiecare Cameră.

“Suntem foarte mulţumiţi” de rezultat, a declarat el, subliniind că această coaliţie a fost înfiinţată în urmă cu doar două luni.

Il Professore a declarat că doreşte un “Guvern care să acţioneze mai bine” decât al său, “fără să renunţe la sacrificiile consimţite de către italieni”, în vederea unei asanări a ţării.

În ceea ce îl priveşte pe Silvio Berlusconi, plecat de la putere huiduit, în 2011, şi confruntându-se cu o serie de procese, inclusiv unul pentru relaţii sexuale contracost cu o prostituată minoră, el a înregistrat o revenire spectaculoasă promiţând să scadă impozitele şi chiar să ramburseze o taxă funciară nepopulară introdusă de către Monti.

“Este un rezultat extraordinar”, care arată că “cei care credeau că Berlusconi este terminat trebuie să se mai gândească”, şi-a exprimat satisfacţia Angelino Alfano, secretarul general al partidului lui Il Cavaliere, PdL.

Coaliţia de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani, care obţine 29,5% din voturi, îşi adjudecă majoritatea mandatelor în Camera Deputaţilor (340 din cele 630 de mandate) mulţumită unui sistem care acordă 54% din mandate formaţiunii care se clasează pe primul loc.

Însă, în Senat, unde prima majorităţii este acordată la nivelul fiecărei regiuni în parte, rezultatele prezintă coaliţiile de centru şi de stânga foarte departe de o majoritate absolută de 158 de mandate.

În ceea ce priveşte scorurile, stânga a obţinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.

“Este sigur că, dacă există o majoritate în Camera (deputaţilor) şi alta în Senat, nu există Guvern”, constată cu nemulţumire Stefano Fassina, economistul Partidului Democrat.

Numărul modest de 17-20 de senatori prevăzuţi pentru tabăra lui Monti nu este suficient pentru formarea unei alianţe majoritare.

“O ţară neguvernabilă, politic şi tehnic cu puţine soluţii fondate pe alianţe, aproape impracticabile şi numeric insuficiente”, comentează situaţia Massimo Razzi, pentru La Repubblica.
În opinia sa, singura soluţie va fi revenirea la urne, fie pentru întregul Parlament, fie numai pentru Senat.

Perspectiva degajării unor majorităţi opuse în Cameră şi Senat a dus luni Bursa pe roşu (-0,1%) şi a sporit diferenţa faţă de randamentul obligaţiunilor din Germania. Pieţele se tem cel mai mult de o instabilitate guvernamentală în Italia, o ţară aflată în recesiune, cu o datorie colosală, de peste 120% din PIB.

Privirile se îndreptau luni seara spre Beppe Grillo, care ar putea obţine aproximativ 50 de mandate de senator, dar care nu este dispus să colaboreze cu celelalte formaţiuni.

“Au dat faliment atât la stânga, cât şi la dreapta. Pot să ducă şapte-opt luni, dar vom fi un adevărat obstacol pentru ei”, a scris Grillo într-un mesaj postat pe blog, anunţând o “ştire de importanţă mondială”.

“Vom fi o forţă extraordinară. Vom fi 110 în Parlament, dar în afară de noi vor fi milioane”, continua el.

Unii dintre simpatizanţii săi s-au întâlnit la un restaurant, la Roma,pentru a sărbători victoria. “Ne mândrim, din nou, că suntem italieni”, a spus unul dintre ei.

Criza şi cele aproximativ 15 luni de austeritate bugetară impuse de Guvernul de tehnocraţi al lui Mario Monti au influenţat în mod enorm aceste alegeri.

Il Professore, care se bucura de o popularitate solidă după ce a restabilit credibilitatea Italiei, a fost afectat dur de efectele politicii sale de austeritate. Însă susţinătorii săi încă speră ca el să fie “pivotul” unei largi coaliţii care să reunească dreapta şi stânga.

Rata participării la alegerile legislative de duminică şi luni a fost de aproximativ 75% pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

Cele mai citite

Explozie în județul Dolj. FOTO

Pompierii din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj fac măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri...

Declarațiile lui Adrian Mutu, înaintea derby-ului cu Farul Constanța

Adrian Mutu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat că îşi doreşte să câştige toate cele 3 puncte în meciul din deplasare cu...

Judecătoria Mangalia, blocată de un martor care a întrebat dacă Justiția moartă din România se află în sală

Ilustrație: Marian Avramescu Un cetățean implicat într-un dosar aflat pe rol la Judecătoria Mangalia a blocat instanța cu o întrebare. Cetățeanul a întrebat onorata instanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă