În cei nouă ani de la înființare, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a avut cinci șefi și a fost zguduită de două mari dosare de corupție. Directorii și funcționarii acestei instituții au fost deseori acuzați, în rapoarte și audite oficiale, că acordă despăgubiri după bunul plac, favorizând samsarii în detrimentul celor care refuză să-și vândă drepturile litigioase.
Misiunea ANRP este, potrivit site-ul instituției, de a coordona procesul de restituirea proprietăților preluate abuziv de regimul comunist. Mai exact, instituția trebuie să acorde “despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptățite”. Exact la acest capitol a eșuat, după cum o arată rapoartele și auditele din ultimii ani, precum și dosarele de corupție deschise pe numele unor reprezentanți ai instituției.
ANRP a fost înființată în anul 2005, pe timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, iar menirea ei era să aducă la centru procedurile de retrocedare, până atunci derulate la nivel local, de primării și prefecturi. Astfel, posibilele fraude și favorizări erau eliminate, s-a promis atunci.
Primul președinte al ANRP a fost avocata Ingrid Zaarour, membră PNL, despre care presa centrală a scris că ar fi fost protejata fostului președinte al Camerei Deputaților, deputatul Bogdan Olteanu.
Nu a trecut mult și au luat formă primele acuzații împotriva activității ANRP. Un control al Curții de Conturi constata că în anul 2008, sub mandatul lui Zaarour, s-au emis titluri de despăgubire în lipsa unor acte doveditoare sau a calității de moștenitor.
A urmat la conducerea instituției Anca Oprea, expert în administrație publică și consilier personal al președintelui de atunci al PSD, Mircea Geoană. Numită în februarie 2009, tânăra de 30 de ani a fost înlocuită după numai șase luni.
Conducerea ANRP a fost preluată de Crinuța Nicoleta Dumitrean, fost director general adjunct în cadrul Institutului Național de Administrație și protejată, potrivit presei, a vicepreședintelui PDL Ioan Oltean. Mandatul de doi ani al lui Dumitrean a fost unul dintre cele mai controversate din scurta istorie a ANRP.
Astfel, un control al Curții de Conturi referitor la utilizarea fondurilor publice în procesul de restituire a proprietăților la ANRP a scos la iveală grave la abateri de la lege.
„Nu au existat criterii după care să se întocmească tabelele de beneficiari, în vederea efectuării plății, întâlnindu-se situații în care după aproape 5 ani de la emiterea Decizie nu s-a achitat nici măcar prima tranșă, în timp ce în cazul altor decizii plata s-a făcut integral într-o lună de la emiterea deciziei,” dezvăluiau atunci experții Curții. Alte nereguli constate au fost: plăți nelegale efectuate către persoane neîndreptățile, plăți multiple pentru același autor, din neglijență, inexistența unor proceduri de repartizare a dosarelor, inexistența unor criterii de ordine a efectuării plăților către beneficiari, acordarea despăgubirilor la o valoare supraevaluată.
Samsarii, ajutați să sară rândul
În această perioadă s-a perfecționat o schemă deja cunoscută de îmbogățire: cumpărarea de drepturi litigioase. Mai exact, diverși oameni de afaceri, denumiți de presă „samsari”, cumpărau drepturile de proprietate de la moștenitori și apoi făceau presiuni asupra funcționarilor ANRP pentru a li se atribui despăgubiri, de multe ori supraevaluate.
„O parte importantă din sumele care s-au acordat de la bugetul statului pentru plata despăgubirilor, în perioada 2009-2011, au fost stabilite după bunul plac al evaluatorilor independenți și în folosul exclusiv al solicitanților, ANRP limitându-se doar la efectuarea plăților. Evaluatorii angajați de ANRP au efectuat evaluări ce depășesc cu mult realitatea, prin estimarea valorilor pe baza anunțurilor din ziare, ipotetice și, de multe ori, nereale. (…)De remarcat este faptul că persoanele care au beneficiat în mod nelegal de compensații bănești au fost cele cărora li s-au efectuat plata în termenul cel mai scurt,” notează raportul Curții.
Dumitrean și-a dat demisia în octombrie 2011, după ce pe numele vicepreședintelui de atunci al ANRP, Remus Baciu, a fost deschis un dosar penal pentru luare de mită. Ulterior, acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru că a luat mită 400.000 de lei în schimbul urgentării unui dosar.
Următorul președinte al ANRP a fost procurorul Dorina Danielescu, numită în octombrie 2011, în mandatul de premier al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Aducerea unui fost procuror la conducerea instituției a transmis un semnal cu privire la gravitatea neregulilor din ANRP. Mandatul lui Danielescu s-a sfârșit însă în mai 2012, odată cu venirea la putere a PSD, când conducerea autorității a fost preluată de George Băeșu.Despre acesta, presa a scris că este finul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. În timpul mandatului său, în plină campanie electorală, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a derulat cercetări la primăria Sibiu, la cererea ANRP, vizând retrocedări aprobate de contracandidatul premierului la alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis.