32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialIstanbul: De la Orient Express la Capitală europeană a culturii

Istanbul: De la Orient Express la Capitală europeană a culturii

Dacă alegi această destinaţie pentru vacanţă, trebuie să ştii că Istanbulul nu este o metropolă ieftină. De exemplu, cel mai scump gin tonic din oraş este servit într-un bar slab iluminat al unui hotel, Pera Palas, rămas neschimbat faţă de secolul trecut, potrivit ziarului Daily Mail.

Ceea ce face însă acest loc atât de special este că personalităţi precum Greta Garbo, Agatha Christie şi Ernest Hemingway au fost cazaţi aici. Spioni precum Graham Greene şi Mata Hari şi-au petrecut de asemenea timpul în acest bar, împreună cu emigranţi ruşi şi conspiratori profesionişti.

Palas s-a înfiinţat în 1892 ca primul hotel din Istanbul construit pentru europeni. Caleştile sale întâmpinau Orient Expressul atunci când oprea în faţa palatului sultanului, la Topkapi.

Pe străduţele din spatele hotelului Pera, puţine lucruri s-au schimbat. Dacă mergi de-a lungul caselor înnegrite de vreme, aliniate pe străzile fostului cartier diplomatic, poţi încă vedea ghivece mari cu flori la balcoane şi gospodine care îşi iau cumpărăturile aduse la domiciliu în coşuri de răchită, iar mirosul de ceai dulce de măr care se răspândeşte din case te ademeneşte.

Biserică Memorială Crimeea (construită în onoarea soldaţilor britanici) este încă ascunsă în spatele unei moschei din Serdar Ekrem Sokak. Această biserică a fost construită de George Street, arhitect al Curţii Regale de Justiţie din Londra, şi redescoperită abia în anii ’80, deşi se află la doi paşi de Istiklal Caddesi, cea mai la modă stradă comercială din Istanbul.

La galeria artSumer, care s-a deschis în septembrie anul trecut, sunt expuse cele mai în vogă picturi contemporane turceşti, în timp ce 360 Istanbul este unul dintre cele mai la modă restaurante, datorită panoramei neobstrucţionate asupra întregului oraş.

Te poţi bucura de aceeaşi privelişte şi din Turnul Galata, înalt de 60 de metri. A fost construit de o colonie de genovezi şi servea drept turn de observaţie, iar în 1453, când turcii otomani au cucerit Constantinopolul şi l-au redenumit Istanbul, a devenit închisoare şi hambar naval.

Istanbulul are un “top cinci” al obiectivelor care nu ar trebui ratate: Palatul Topkapi, Grand Bazaar, Hagia Sophia, Moscheea Albastră şi Palatul scufundat. Alte puncte importante sunt Palatul Dolmabahce, hipodromul sau restaurantele de sub podul Galata.

Până acum ceva vreme, podul Galata era unul dintre puţinele locuri unde puteai să mănânci şi să ai o perspectivă bună asupra Bosforului.

Acum, restaurante cu mâncare foarte gustoasă şi vedere impresionantă sunt Aqua, de la noul Four Seasons Bosphorus şi Angelique, de-a lungul Bosforului, în nord, care serveşte cea mai bună mâncare asiatică fusion din oraş.

Piaţa de condimente, veche şi colorată, este o altă structură din secolul 16 pe care vizitatorii nu ar trebui să o rateze, fie şi numai pentru o strângere de mână cu vânzătorul de caviar numit “Al Pacino Turco”.

Pe o stradă lăturalnică numită Bahcekapi, în 1777, un imigrant în Istanbul numit Haci Bekir a creat alimentul care l-a făcut faimos. Bekir şi-a numit cubuleţele moi şi dulci “lokum” şi s-au dovedit atât de populare încât sultanul Abdulhamid l-a făcut Cofetar regal. Când britanicii au descoperit rahatul turcesc în secolul 19, l-au redenumit sugestiv “turkish delight” (plăcere turcească).

Familia lui Bekir se ocupă încă de pregătirea acestei delicatese şi îţi oferă să guşti o bucăţică atunci când intri în magazinul lor. Cu adevărat o încântare.

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...

Congresul SUA îl așteaptă pe premierul Benjamin Netanyahu să i se adreseze

Liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului l-au invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să se adreseze Congresului SUA, în pofida disensiunilor majore în rândul populaţiei...

Un document guvernamental dezvăluie dezastrul de la Autoritatea Vamală Română! Putem pierde bani mulți

Autoritatea Vamală Română se confruntă cu uzura avansată a infrastructurii și facilităților de control, ceea ce poate afecta eficiența și siguranța activității vamale....
Ultima oră
Pe aceeași temă