17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialIsraelul pregăteşte terenul pentru un atac contra Iranului?

Israelul pregăteşte terenul pentru un atac contra Iranului?

 

Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak a declarat joi la radioul naţional că preşedintele american, Barack Obama a primit un raport al serviciilor secrete naţionale, NIE,  care este în acord cu avizul Israelului privind progresele semnificative ale Iranului în direcţia unei capacităţi  nucleare militare.

 

Programul nuclear iranian reprezintă o îngrijorare pentru Israel. Pe hârtie, un atac israelian contra instalaţiilor nucleare iraniene este de neocolit  cât şi iminent. Dar, susţinerea americană este esenţială şi până acum Washingtonul a temperat nerăbdarea israelieni­lor de a stopa militar posibilitatea Teheranului de a fabrica arma nucleară.

Informaţiile secrete deţinute de Israel privind progresele Iranului în programul nuclear fac din ce în ce mai posibilă o eventuală ofensivă a statului evreu fără unda verde prealabilă a lui Barack Obama.

 Raportul serviciilor secrete americane a adus poziţia SUA asupra Iranului aproape de poziţia israeliană. Barak a precizat că timp de luni de zile, a existat un acord de bază (între SUA şi Israel) asupra a ceea ce au în vedere să facă iranienii şi o profundă înţelegere în ce priveşte oprirea lor. Israelul va trebui să ia o decizie legată de programul nuclear al Iranului şi „toate opţiunile sunt încă pe masă”. Nu există încă o decizie, a mai declarat Barak la Radio Israel,  dar „înţelegem gravitatea situaţiei, înţelegem că nu avem tot timpul din lume pentru a decide. Suntem confruntaţi cu decizii dificile, va trebui să ascultăm toate evaluările şi comentariile şi când va trebui să luăm o decizie, o vom face şi, bineînţeles, decizia va veni din partea guvernului”.

Cotidianul israelian Haaretz a menţionat joi că raportul NIE asupra Iranului, care urma să fie prezentat şefului Casei Albe acum câteva săptămâni, a fost revizuit pentru a include informaţii secrete noi şi îngrijorătoare privind componentele militare ale programului nuclear iranian.

Potrivit Haaretz, concluziile raportului sunt asemănătoare celor stabilite de comunitatea de informaţii a Israelului. Docu­mentul american afirmă că Iranul a făcut progrese notabile în cercetarea şi dezvoltarea componentelor-cheie ale programului său nuclear militar.

Rapoartele NIE reprezintă evaluările cele mai importante stabilite de comunitatea serviciilor secrete ale SUA şi sunt prezentate preşedintelui şi altor înalţi responsabili guvernamentali.

Tactica lui Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a luat poziţii dure faţă de Teheran, în ultimele săptămâni, şi preciza că „soarta noastră depinde doar de noi şi de nici un alt stat”, aluzie clară la Statele Unite. Washingtonul a trimis  în ultima perioadă înalţi reprezentanţi în Israel pentru a-l convinge pe Netanyahu să temporizeze o ofensivă militară anti-iraniană, premierul israelian cedând „solicitărilor amicale” ale marelui aliat american. Dar, tonul a crescut vizibil, şi, cu toate că premierul afirma că pentru moment nu a luat o decizie de a lansa o ofensivă contra Iranului, susţine că Israelul are „dreptul să se apere contra oricărei ameninţări”.

Există informaţii potrivit cărora Statul Major al armatei şi şefii Mossadului s-ar opune unui atac israelian fără acordul SUA. „Într-o democraţie, liderii politici decid şi militarii execută”, explică Netanyahu amintind că ex-premierul Menahem Begin a ordonat în 1981 un raid contra unei centrale nucleare din Irak, în pofida opoziţiei Mossad şi a serviciilor secrete militare. Unii analişti se întreabă dacă Benjamin Netanyahu recurge la tactica „opriţi-mă sau voi face o nenorocire” pentru a face presiuni asupra americanilor şi europenilor să înăsprească sancţiunile sau premierul doreşte cu adevărat o confruntare şi pregăteşte israelienii pentru acest scenariu.

Situaţia din Siria nu este deloc pe placul statului evreu.  Israelienii estimează că se vor confrunta cu două pericole în cazul căderii regimului lui Bashar al-Assad – arsenalul de arme chimice de care dispune Siria ar putea cădea în mâinile Hezbollah, miliţia şiită libaneză aliată Damascului, şi comandourile islamiste ale nebuloasei teroriste Al Qaeda, care ar putea profita de haosul general pentru a se infiltra pe teritoriul israelian. Ceea ce s-a şi petrecut în urmă cu câteva zile la graniţa cu Egiptul, când un comando islamist puternic înarmat a forţat penetrarea în Israel şi a fost anihilat, înainte de a putea comite un atentat. Netanyahu a avertizat că armata israeliană va ataca orice convoi care va transfera arme neconvenţionale, rachete sau sisteme de apărare antiaeriană sofisticate din Siria spre Liban. Iar unităţile armatei desfăşurate pe platoul Golan au fost plasate în stare de alertă. Aviaţia şi dronele israeliene şi-au înteţit zborurile de recunoaştere în sectorul de frontieră, ceea ce demonstrează că Israelul se pregăteşte de ce este mai rău. 

Cele mai citite

Cum să calmezi mâncărimea și disconfortul bebelușului tău? Află în cartea VindecaDAI

Afecțiunile pielii sunt îngrijorări normale ale părinților, în primele luni de viață ale bebelușilor și nu numai. Află acum modul natural de vindecare...

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...

Mii de americani au vizitat Ambasada României din Washington, la Ziua Porților Deschise

Peste 3.000 de persoane au vizitat Ambasada României de la Washington, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024, a anunțat Ambasada României. Vizitele au...
Ultima oră
Pe aceeași temă