17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIsraelul a inceput ofensiva terestra

Israelul a inceput ofensiva terestra

Pentru prima oara armata israeliana a trecut, ieri dimineata, la ofensiva terestra, operatiunile desfasurandu-se in sudul Libanului. Tintele vizate sunt avanposturile Hezbollah, a anuntat un purtator de cuvant al armatei israeliene, care a caracterizat ofensiva drept o „actiune limitata si punctuala”. Fortele terestre se vor retrage dupa ce „misiunea a fost indeplinita”, dar nu este exclus ca pe viitor armata israeliana sa treaca „la o ofensiva terestra mult mai ampla”.
La randul lor, militiile Hezbollah continua atacurile asupra nordului Israelului. Ieri, alte cel putin opt rachete trase din Liban au cazut asupra orasului Haifa. In plus, doua posturi TV israeliene – Canal 10 si Canal 2 – relatau despre un nou caz de rapire a unui militar israelian de catre autori deocamdata neidentificati.
In paralel cu ofensiva terestra, aviatia israeliana a efectuat noi raiduri asupra mai multor zone din Liban. Au fost bombardate periferia sudica a Beirutului, acolo aflandu-se bastioanele Hezbollah, si puncte strategice din jurul oraselor Shuweifat, Hadath si Tyr. De la inceputul ostilitatilor, peste 310 de libanezi au pierit in bombardamente (dintre care 280 de civili), au anuntat autoritatile de la Beirut, iar peste jumatate de milion de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, a informat reprezentantul UNICEF de la Beirut.
Operatiunile au continuat si pe frontul din Fasia Gaza, unde armata a patruns cu tancuri pentru a cauta activisti ai Brigazilor Martirilor Al Aqsa. Informatii despre un kamikaze palestinian au determinat, ieri, plasarea fortelor de securitate israeliene in alerta maxima, politia instituind multiple baraje rutiere la Tel Aviv.
In timp ce liderii Hezbollah sustin ca dispun de rachete suficiente pentru a bombarda Israelul timp de „luni de zile”, daca arsenalul va fi „dramuit cum trebuie”, armata israeliana a apreciat a fi distrus, deocamdata, „aproximativ 50%” din arsenalul miscarii siite libaneze.
De altfel, autoritatile israeliene au decis continuarea atacurilor pentru cel putin alte doua saptamani, eventual chiar pe o perioada „nelimitata”, a anuntat, ieri, un purtator de cuvant guvernamental.

Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a șasea lună consecutiv

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august la 2,4%, de la 2,8% în iulie, conform datelor publicate miercuri de...

Banca Națională a Republicii Moldova menține rata dobânzii la 3,60% pentru a treia oară consecutiv

Banca Națională a Republicii Moldova a decis menținerea ratei dobânzii de bază la 3,60% pentru a treia oară consecutiv, a anunțat joi Biroul de...

Ministrul Mediului cere Romsilva să renunțe la prețurile ridicate pentru lemn și să colaboreze mai bine cu industria mobilei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a cerut companiei de stat Romsilva să renunțe la strategia de a vinde lemnul la prețuri ridicate producătorilor de mobilă. Într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă