10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialIslamistul Mohamed Morsi a fost învestit în funcţia de preşedinte al Egiptului

Islamistul Mohamed Morsi a fost învestit în funcţia de preşedinte al Egiptului

Islamistul Mohamed Morsi a devenit oficial sâmbătă cel de-al cincilea preşedinte al Republicii Egipt după ce-a depus jurământul în faţa Înaltei Curţi Constituţionale, succedându-i lui Hosni Mubarak, înlăturat anul trecut de la putere în urma unei revolte populare, relatează AFP şi AP.

 

“Jur pe Allah Atotputernicul să menţin sistemul republican, să respect Constituţia şi legea, să protejez pe deplin interesele poporului”, a declarat Morsi, devenit primul preşedinte al Egiptului ales liber.

“Aspirăm la un un viitor mai bun, la un nou Egipt şi la o a doua republică”, a declarat Morsi în faţa judecătorilor, în cadrul unei ceremonii solemne difuzate în direct la televiziunea de stat potrivit Agerpres.

“Astăzi, poporul egiptean a depus bazele unei noi vieţi – libertate absolută, democraţie adevărată şi stabilitate”, a mai spus Morsi, un inginer în vârstă de 60 de ani instruit în SUA.

Procedura de depunere a jurământului a făcut obiectul unei dispute între militarii aflaţi la putere şi Fraţii Musulmani, junta considerând că Morsi trebuie învestit în faţa Curţii Constituţionale, în timp ce islamiştii au insistat ca el să depună jurământul în faţa Parlamentului, oficial dizolvat, dar încă legitim, în opinia lor.

Preşedintele a cedat în cele din urmă, însă vineri a sfidat armata după ce-a depus un jurământ simbolic în Piaţa Tahrir, locul unde a izbucnit revolta încheiată anul trecut cu înlăturarea regimului autoritar al lui Mubarak. El a promis totodată să ceară înapoi puterile care i-au fost luate funcţiei prezidenţiale de consiliul militar venit la conducerea ţării după plecarea lui Mubarak.

Morsi l-a învins pe ultimul premier al lui Hosni Mubarak, Ahmad Chafiq, în cadrul primelor alegeri prezidenţiale după revoltă, obţinând 51,73% din voturi în al doilea tur de la mijlocul lunii iunie.

Cele mai citite

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Sorin Grindeanu a cerut conducerii Metrorex un raport privind cauzele accidentului din stația de metrou Timpuri Noi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a solicitat, marţi seara, conducerii companiei Metrorex să îi prezinte, cu celeritate, un raport privind cauzele accidentului produs...
Ultima oră
Pe aceeași temă