19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIranul susţine că liniile electrice de la Fordo au fost avariate de...

Iranul susţine că liniile electrice de la Fordo au fost avariate de explozibili

Liniile de înaltă tensiune care alimentează cu energie electrică instalaţia nucleară subterană de la Fordo, în centrul Iranului, au fost avariate de explozibili în august, a declarat luni la Viena şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Fereydoon Abbasi Davani, potrivit Mediafax.

Cieşte şi:

PREVIZIUNE SUMBRĂ. Când va începe RĂZBOIUL SUA-IRAN

„La 17 august 2012, liniile electrice ale oraşului Qom către complexul Fordo au fost întrerupte (…) în urma folosirii explozibililor”, a afirmat oficialul iranian în faţa conferinţei generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ce reuneşte 155 de state membre.

„În dimineaţa următoare, inspectorii agenţiei au cerut să se efectueze un control neanunţat. Este legată vizita de această explozie?”, s-a întrebat Abbasi, potrivit traducerii în engleză a declaraţiilor sale.

„Trebuie să ne amintim că o acţiune identică a avut loc la liniile electrice de la instalaţia Natanz”, a declarat el.

Instalaţia de la Fordo, îngropată sub un munte, este considerată singura din Iran protejată de un atac militar. Iranul îmbogăţeşte aici uraniu în proporţie de 20 la sută, ceea ce apropie Teheranul de nivelul necesar fabricării armei atomice (90 la sută).

Iranul dezminte totuşi că programul său nuclear ar avea scopuri militare, afirmând că îmbogăţeşte uraniu doar pentru a produce electricitate şi izotopi medicale, utilizaţi în diagnosticarea unor tipuri de cancer.

În pofida rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi a mai multor serii de sancţiuni, Iranul continuă să îmbogăţească uraniu, un drept pe care îl revendică în calitate de semnatar al Tratatului de neproliferare nucleară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă