9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialIranul și Rusia condamnă acțiunea militară americană, aliații SUA își exprimă sprijinul....

Iranul și Rusia condamnă acțiunea militară americană, aliații SUA își exprimă sprijinul. China condamnă atacul chimic, dar nu atribuie nicio responsabilitate

 

Iranul și Rusia au condamnat vineri bombardamentele lansate de SUA împotriva unei baze aeriene din Siria, în timp ce aliații SUA, între care Marea Britanie, Australia și Arabia Saudită, și-au exprimat sprijinul pentru acțiunea militară americană, calificată de premierul australian Malcolm Turnbull drept un "răspuns proporțional" la utilizarea armelor chimice, relatează Reuters.

Canada susţine în totalitate atacurile americane din Siria, a declarat vineri premierul Justin Trudeau, adăugând că statul condamnă orice situaţie în care se folosesc arme chimice şi va continua să susţină eforturile diplomatice pentru a soluţiona criza din Siria, scrie Reuters, potrivit Mediafax

"Canada susţine în totalitate acţiunea limitată şi concentrată a Statelor Unite de a degrada capacitatea regimului Assad de a lansa atacuri cu arme chimice împotriva unor civili nevinovaţi, inclusiv împotriva multor copii. Folosirea de arme chimice de către preşedintele Assad şi crimele pe care regimul sirian le-a comis împotriva propriului său popor nu pot fi ignorate", a spus Trudeau, citat într-un comunicat.

Beijingul a condamnat atacul cu arme chimice din Siria şi s-a declarat în favoarea unei anchete independente în cadrul Naţiunilor Unite pentru a stabili cine este responsabil pentru această acţiune, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China se opune folosirii de arme chimice indiferent de cine este responsabil şi indiferent de circumstanţe, a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, potrivit The Associated Press.

Oficialul chinez a evitat să atribuie cuiva responsabilitatea pentru atacul soldat cu decesul a peste 80 de persoane şi nici nu l-a menţionat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

În cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, China, alături de Rusia, s-a opus condamnării regimului Assad pentru atacul cu arme chimice, însă Beijingul nu s-a implicat direct în conflict.

Președintele american Donald Trump a ordonat joi noaptea un atac militar asupra unei baze aeriene din Siria ca răspuns la atacul cu arme chimice pentru care Washingtonul învinovățește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad, liderul de la Casa Albă declarând că a acționat astfel în "interesul național vital al Americii".

Atacul cu rachete lansat joi de forțele americane în Siria afectează semnificativ relațiile dintre SUA și Rusia, deja într-o stare lamentabilă, a avertizat vineri Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin, aliat al președintelui sirian Bashar al-Assad, consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene situate lângă orașul Homs drept o ''agresiune împotriva unei națiuni suverane''. Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la 'un pretext inventat', este o încercare cinică de a distrage atenția lumii de la numărul mare de civili uciși în Irak.Și Teheranul a denunțat loviturile aeriene americane, a informat agenția de presă Isna, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian. "Iranul condamnă cu fermitate astfel de lovituri unilaterale. Acest gen de măsuri îi vor întări pe teroriștii din Siria și vor complica situația din Siria și din regiune", a declarat Bahram Qasemi.

De cealaltă parte, Marea Britanie și-a exprimat sprijinul pentru acțiunea militară lansată de președintele american în Siria. "Guvernul britanic sprijină pe deplin acțiunea SUA despre care noi credem că reprezintă un răspuns adecvat la atacul barbar cu substanțe chimice lansat de regimul sirian și care este destinat să descurajeze astfel de atacuri în viitor", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

La rândul său, ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat că loviturile aeriene americane din Siria au fost pregătite atent și că Londra nu consideră că ele vor da startul unei campanii militare diferite. Fallon a precizat că joi seară a fost informat de ministrul american al apărării despre planurile Washingtonului și că Marii Britanii nu i s-a cerut să se implice în aceste acțiuni, adăugând că șefa executivului britanic Theresa May a fost informată constant despre loviturile aeriene americane din Siria. El a adăugat că Marea Britanie estimează că nu există un viitor pe termen lung pentru Bashar al-Assad în Siria.

Statele Unite au informat Franța înainte de a lansa lovituri aeriene asupra unor poziții militare siriene, a declarat vineri ministrul francez de externe Jean Marc Ayrault, citat de Reuters. "Am fost anunțat în cursul nopții de către secretarul de stat american Rex Tillerson", a declarat Ayrault, aflat în capitala Mauritaniei, Nouakchott, pentru o vizită diplomatică. El a subliniat că "folosirea de armament chimic este revoltătoare și trebuie pedepsită pentru că reprezintă o crimă de război" și a adăugat că Rusia și Iranul trebuie să înțeleagă că susținerea președintelui sirian Bashar Al-Assad nu are sens și că Franța nu dorește o confruntare cu cele două țări.

Turcia evaluează în mod pozitiv raidurile aeriene americane din Siria și consideră că poziția SUA trebuie să fie susținută de comunitatea internațională în fața "barbariei" guvernului sirian, a declarat vineri vicepremierul turc Numan Kurtulmus. Oficialul turc a afirmat într-un interviu acordat postului turc Fox TV că guvernul președintelui sirian Bashar Al-Assad trebuie pedepsit pe scena internațională și că procesul de pace din Siria trebuie accelerat.

La rândul său, guvernul polonez și-a exprimat susținerea față de loviturile SUA asupra bazei aeriene siriene. Purtătorul de cuvânt al guvernului Rafal Bochenek a explicat pe postul public de televiziune TVP Info că "SUA sunt cu siguranță un garant al păcii și ordinii mondiale și există situații în care trebuie să reacționezi, când trebuie să treci la acțiune". "Am văzut abuzurile regimului sirian din ultimii ani și nimeni nu a reacționat", a adăugat responsabilul polonez.

La rândul său, premierul australian Malcolm Turnbull a afirmat că loviturile aeriene americane au transmis "un mesaj de o importanță vitală" și anume că lumea nu va tolera folosirea armelor chimice. "Măsurile au fost proporționale și rapide", a spus el. "Sprijinim Statele Unite în această acțiune rapidă", a adăugat el. Turnbull a precizat că acțiunea militară americană nu a avut drept scop răsturnarea regimului Al-Assad, deși utilizarea armelor chimice a "ridicat întrebări dacă Assad ar putea avea vreun rol la soluționarea conflictului".

Și Arabia Saudită a declarat vineri că "sprijină în totalitate" acțiunile militare ale SUA în Siria, afirmând că a fost "o acțiune curajoasă" a lui Donald Trump ca răspuns la folosirea armelor chimice împotriva civililor.

Premierul nipon Shinzo Abe și-a exprimat vineri susținerea pentru atacurile aeriene ale SUA împotriva unei baze militare din Siria, ca urmare a atacului chimic care a avut loc săptămâna aceasta în nord-vestul Siriei. "Mulți oameni nevinovați au murit în urma acestui atac chimic. Comunitatea internațională a fost șocată de această tragedie, în urma căreia mulți copii s-au numărat printre victime", a declarat Abe. "Japonia susține determinarea guvernului SUA" în prevenirea utilizării și propagării de arme chimice", a mai spus Abe.

Indonezia, țara cu cea mai numeroasă populație musulmană, a condamnat cu fermitate folosirea armelor chimice în Siria. "În același timp, Indonezia este îngrijorată de acțiunile unilaterale lansate de oricare parte, inclusiv utilizarea de rachete Tomahawk, ca răspuns la atacul chimic din Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indonezian, Armanatha Nasir.

Coaliția Națională a opoziției siriene (SNC) a salutat la rândul său loviturile americane care au vizat o bază aeriană a regimului sirian și a afirmat că speră acestea vor continua pentru a opri bombardamentele lansate de guvernul sirian.

"Sperăm că loviturile aeriene vor continua pentru a împiedica regimul să utilizeze avioanele sale pentru a lansa alte raiduri și să folosească arme interzise la nivel internațional", a declarat Ahmad Ramadan, șeful biroului de presă al SNC.

Cele mai citite

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă