16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialIranul pierde 133 milioane de dolari pe zi din cauza sancţiunilor impuse...

Iranul pierde 133 milioane de dolari pe zi din cauza sancţiunilor impuse de SUA şi Europa

Iranul pierde vânzări de petrol de 133 milioane de dolari pe zi din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite şi aliaţii lor, iar preţurile petrolului nu au crescut în consecinţă, preşedintele Barack Obama reuşind astfel să marcheze o victorie importantă într-un an electoral, transmite Bloomberg, citată de Mediafax.

Iranul, cel de-al treilea producător din cadrul OPEC, exportă cu 1,2 milioane barili pe zi mai puţin petrol, reprezentând 52% din livrările zilnice, în urma sancţiunilor care interzic, de la 1 iulie, cumpărarea, transportarea, finanţarea şi asigurarea petrolului iranian, potrivit datelor Bloomberg.

Astfel, ţara ar pierde într-un an venituri de 48 miliarde de dolari, echivalentul a 10% din PIB.

Ameninţările Iranului din luna martie, de a întrerupe transporturile de ţiţei prin Golful Persic, au determinat creşterea preţurilor petrolului la maximul ultimilor trei ani. Creşterea producţiei din Arabia Saudită şi Statele Unite şi încetinirea economiei mondiale au răsturnat însă creşterile, iar cotaţia barilului de petrol este în scădere cu 1,3% pe ansamblul acestui an.

Administraţia Obama poate evita astfel noi creşteri are preţurilor carburanţilor înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, în timp ce Iranul se luptă cu deprecierea monedei naţionale şi creşterea şomajului.

“A fost un succes. Existau temeri că sancţiunile ar putea da greş, cauzând o creştere puternică a preţului petrolului. În final, SUA şi europenii au câştigat, deoarece exporturile Iranului au scăzut, iar preţurile merg de asemenea în jos”, comentează pentru Bloomberg Mike Wittner, şeful departamentului de cercetare a pieţei petroliere americane din cadrul Societe Generale.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 4,2% din ianuarie, la 105,97 dolari pe baril. Uniunea Europeană a aprobat pe 23 ianuarie o interdicţie pe cumpărarea şi asigurarea petrolului iranian. Importatorii din SUA plătesc în medie cu 4,6% mai puţin decât acum 12 luni, datorită celei mai mari producţii interne din ultimii 13 ani, care reduce necesarul de import.

Preţul mediu celui mai popular sortiment de benzină din Statele Unite a scăzut cu 11% de la maximul acestui an, atins pe 4 aprilie, de la 3,936 dolari pe galon la 3,488 dolari pe galon (3,78 litri).

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg arată că Iranul exportă acum 1,1 milioane barili pe zi, faţă de 2,3 milioane barili pe zi în 2011. Vânzările pierdute sunt estimate la 133 milioane dolari pe zi, în baza preţului mediu al petrolului iranian înregistrat în acest an pe pieţele asiatice.

Producţia de petrol a Iranului a scăzut cu 9,5% în iulie, la 2,86 milioane barili pe zi, cel mai redus nivel din februarie 1990, potrivit datelor Bloomberg. Iranul a căzut pe locul al treilea în ierarhia OPEC, devansat de Irak, după ce a ocupat poziţia a doua timp de aproape 12 ani, plasându-se în urma Arabiei Saudite.

Moneda naţională, rialul, a pierdut o treime din valoare faţă de dolar din noiembrie, provocând o explozie a preţurilor cărnii, orezului şi pâinii. Inflaţia anualizată a accelerat în iunie la 22,4%, iar şomajul a ajuns la 13,5% în martie, faţă de 11,9% la finele anului 2010.

Creşterea economică va încetini în acest an la 0,4%, de la 2% în 2011, potrivit estimărilor FMI.

Cele mai citite

Von der Leyen salută rezistența ucraineană, la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat astăzi "rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean", la sosirea sa la Kiev, la fix doi ani...

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă