16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIranul, in "clubul puterilor nucleare"

Iranul, in „clubul puterilor nucleare”

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a declarat, marti seara, ca Republica Islamica a obtinut „un succes istoric” cu privire la tehnologia de imbogatire a uraniului.
Declaratia a determinat reactii unitare din partea comunitatii internationale: Casa Alba a apreciat ca Iranul a mai facut „un pas in directia gresita”, iar Moscova a cerut, ieri, Teheranului sa isi „suspende” grabnic toate activitatile de dezvoltare a programului sau nuclear. Avertismentul Rusiei – aliat traditional al Iranului si tara care s-a opus pana in prezent impunerii de sanctiuni Teheranului prin Consiliul de Securitate – nu l-a impresionat insa pe Ahmadinejad. La doar cateva ore dupa solicitarea purtatorului de cuvant al MAE rus, Mihail Kaminin, ca Iranul sa „inteleaga cum se cuvine comunitatea internationala” si sa actioneze „pentru respectarea” exigentelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, autoritatile de la Teheran au respins apelul Kremlinului, spunand ca programul nu mai poate fi oprit.
In discursul sau televizat, presedintele ultraconservator iranian anuntase ca s-a trecut cu succes la „imbogatirea (uraniului) la nivel industrial”, indicand ca pana la sfarsitul anului se are in vedere crearea unui „ansamblu de 3.000 de centrifuge”, in scopuri „pur pasnice”. Ieri, Ahmadinejad a precizat insa ca se are in vedere adoptarea „circuitului nuclear complet”, iar seful programului nuclear iranian, Mohamad Saidi, a declarat ca se are in vedere crearea a 54.000 de centrifuge, fara a preciza vreun termen-limita stabilit.
SUA si Israelul au estimat intre timp ca „nivelul anuntat de iranieni nu este cel specific” armei nucleare, aceasta necesitand o imbogatire a uraniului de 90%, pe cand Teheranul a obtinut, in prezent, doar 3,5%. Directorul AIEA, Mohamed ElBaradei, este asteptat astazi la Teheran, unde urmeaza sa poarte discutii cu responsabilii iranieni despre controversatul dosar nuclear al Republicii Islamice. Consiliul de Securitate al ONU i-a dat Teheranului, acum doua saptamani, termen pana la 28 aprilie pentru a se conforma cerintelor AIEA.
Anuntul autoritatilor iraniene a avut efecte imediate si asupra pietei petrolului, pretul barilului apropiindu-se, ieri, la bursele din Londra si New York de pragul de 70 de dolari, ca urmare a cererii crescute venite din SUA si China.

Cele mai citite

Ambasadorului SUA la Budapesta a criticat Ungaria pentru apropierea de Putin

Ambasadorului SUA, David Pressman, la Forumul Budapesta 2024, din data de 18 septembrie, a vorbit despre alegerile din SUA și legătura dintre pe care...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...
Ultima oră
Pe aceeași temă