20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIranul consideră "ridicol" să fie acuzat de legături cu Al-Qaida

Iranul consideră „ridicol” să fie acuzat de legături cu Al-Qaida

Iranul a calificat marţi drept „ridicole” şi „hilare” acuzaţiile canadiene potrivit cărora doi bărbaţi arestaţi şi acuzaţi că au vrut să comită un atentat în Canada primeau ordine de la elemente ale Al-Qaida în Iran, relatează AFP, citat de Mediafax.

„La 64 de ani, este lucrul cel mai hilar pe care l-am auzit. O «Al-Qaida iraniană» este o nouă falsificare ridicolă. Sper ca oficialii canadieni să reflecteze un pic şi să ia în considerare inteligenţa oamenilor şi opinia publică”, a declarat ministrul de Externe Ali Akbar Salehi, potrivit agenţiei Isna.

„Noi suntem împotriva oricărui act terorist (…) Guvernul extremist canadian are o politică de iranofobie prin continuarea atitudinii sale ostile faţă de ţara noastră”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al ministerului, Ramin Mehmanparast, în cadrul unei întâlniri săptămânale cu presa.

Iranul este o ţară cu majoritate şiită în timp ce Al-Qaida este formată din extremişti sunniţi care consideră şiiţii drept eretici.

Poliţia canadiană a dejucat un proiect de atentat ce viza un tren de pasageri, pregătit de doi bărbaţi, arestaţi la Toronto şi Montreal, care primeau, potrivit ei, ordine de la elemente Al-Qaida stabilite în Iran.

„Aceşti indivizi voiau să desfăşoare un atac terorist” împotriva unui tren de pasageri al companiei de stat canadiene Via Rail, a anunţat Jandarmeria Regală din Canada (GRC, poliţia federală) în cadrul unei conferinţe de presă.

Cei doi bărbaţi „primeau susţinere de la elemente ale Al-Qaida care se află în Iran”, în special „ordine şi sfaturi”, a subliniat poliţia.

Totuşi, „nu există nicio informaţie care să arate că aceste atacuri erau susţinute de statul (iranian)”, a precizat GRC, fără alte detalii.

Potrivit cotidianului National Post, primul acuzat este tunisian, iar al doilea palestinian, cetăţean al Emiratelor Arabe Unite, cu rezidenţă permanentă în Canada.

Canada a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul în septembrie 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă