9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialIranul amână executarea sentinţei de orbire a bărbatului condamnat după legea talionului

Iranul amână executarea sentinţei de orbire a bărbatului condamnat după legea talionului

Autorităţile iraniene au amânat, sâmbătă, executarea sentinţei de a lăsa fără vedere pe bărbatul care a orbit şi desfigurat o femeie după ce i-a aruncat în ochi cu acid, pedeapsă prevăzută în legea talionului şi contestată de organizaţiile privind drepturile omului, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Autorităţile judiciare au „amânat pentru o dată nespecificată” executarea acestei pedepse, a anunţat agenţia de ştiri ISNA, care a precizat că „nu a fost dată nicio explicaţie” pentru această hotărâre.

Potrivit legii talionului, lege în vigoare în Iran, Majid Movahedi a fost condamnat în 2008 la orbire prin turnarea în ochi de picături de acid, pentru că în 2004 a desfigurat şi orbit o femeie, Ameneh Bahrami, care a refuzat cererile lui în căsătorie.

Ameneh Bahrami, în prezent în vârstă de treizeci de ani, locuieşte în Spania, ea repetând de mai multe ori că îşi menţine cererea de a vedea punerea în aplicare a pedepsei.

„Am suferit atât de mult în ultimii ani, acum sunt într-adevăr fericită”, a declarat Bahrami, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Haft-e Sobh.

„Aş vrea să pot pune în aplicare chiar eu această pedepsă, dar dacă nu este posibil, atunci o va face un medic”, a continuat femeia, care a venit în Iran pentru a asista la executarea sentinţei.

Ea a explicat recent agenţiei ISNA că a insistat în cererea sa privind aplicarea talionului „nu numai pentru ca vinovatul să cunoască aceeaşi suferinţă ca şi ea dar, şi pentru a descuraja comiterea unei astfel de crime în viitor”.

Potrivit Haft-e Sobh, care prezintă „executarea acestei pedepse ca pe o premieră în Iran, sentinţa trebuia pusă în aplicare sâmbătă dimineaţa într-un spital din Teheran, în prezenţa reprezentanţilor procuraturii, a unui expert medico-legal şi a lui Ameneh Bahrami.

Decizia de a executa sentinţa a fost denunţată vineri de către Amnesty International, care a caracterizat-o drept „o pedeapsă crudă şi inumană, echivalantă cu un act de tortură”.

„Fără a subestima crima oribilă comisă împotriva lui Ameneh Bahrami (…) autorităţile iraniene au responsabilitatea, în conformitate cu legislaţiile internaţionale, să se asigure că această pedepsă nu va fi aplicată”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei de luptă pentru drepturile omului.

Asociaţia iraniană Iran Human Right, cu sediul în Norvegia, a cerut şi ea autorităţilor iraniene să renunţe la „o pedeapsă barbară” şi a cerut medicilor „să nu încalce etica profesională” aplicând sentinţa.

Majid Movahedi a aruncat cu acid sulfuric în ochii lui Ameneh Bahrami pentru că femeia, studentă la aceeaşi universitate cu el, i-a refuzat cererile în căsătorie. Victima a fost complet desfigurată şi şi-a pierdut vederea, în pofida celor 17 operaţii efectuate în Spania, unde a fost transferată.

Ea trăieşte în Barcelona, cu o pensie de invaliditate dată de guvernul spaniol.

Legea talionului este cel mai des aplicată în Iran în cazuri de crime. Familia victimei trebuie să ceară în mod explicit punerea în plicare a legii talionului, care este apoi lăsată la latitudinea judecătorului.

Pedeapsa de orbire a lui Movahedi a fost confirmată de către Curtea Supremă 2009.

Curtea Supremă a mai confirmat, în decembrie 2010, o condamnare similară a unui bărbat vinovat că a lăsat fără vedere un bărbat, amantul soţiei sale, după ce i-atuurnat acestuia acid în ochi. Nu a fost dată nicio indicaţie cu privire la eventuala aplicare a acestei sentinţe.

În ultimii ani, în Iran au fost semnalate mai multe atacuri cu acid şi presa a susţinut-o pe Ameneh Bahrami în publicarea chiar şi a pozelor care îi arată faţa înainte şi după ce a fost desfigurată.

Cele mai citite

Ciolacu roșu ca racul – Academia Catavencu

Mai nou, jurnaliștii au început să-și coboare privirea spre lucruri mai pământene, mai bine spus, mai cele care au contact direct cu pământul....

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă