10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIrak: Forţele de securitate au început să voteze în cadrul alegerilor legislative

Irak: Forţele de securitate au început să voteze în cadrul alegerilor legislative

Forţele de securitate irakiene au început să voteze, luni, cu două zile înaintea alegerilor legislative din 30 aprilie, primele de la plecarea trupelor americane din Irak, relatează AFP, citată de Mediafax.

De la deschiderea birourilor de vot, la ora locală 07.00 (07.00 ora României), militarii şi poliţiştii s-au aliniat în faţa şcolilor din Bagdad şi din restul ţării, plecând de la secţiile de votare cu degetul marcat de tradiţionala cerneală violet care semnifică "a votat".

Premierul şiit Nuri al-Maliki, candidat pentru un al treilea mandat, este considerat favorit, în pofida criticilor multiple al căror subiect este şi a furiei irakienilor sătui de şomajul endemic, de corupţie, lipsa serviciilor publice, fără a mai vorbi despre recrudescenţa violenţelor.

Forţele de securitate votează începând de luni pentru a putea securiza scrutinul din 30 aprilie, după o campanie marcată de atacuri împotriva mitingurilor şi birourilor de vot.

Duminică, cinci birouri de vot au fost atacate în oraşul Kirkuk (nord). Temându-se de aceste atacuri, autorităţile au decretat cinci zile libere – de duminică până joi – pentru a încerca să securizeze alegerile, la care sunt înscrişi peste 20 de milioane de alegători.

În 2010, alegerile legislative au fost îndoliate de mai multe atacuri care au provocat aproximativ 40 de morţi şi zeci de răniţi.

"Am venit să votez pentru binele Irakului şi pentru a-i înlătura pe cei care nu au servit ţara", explică Ahmed, un poliţist întâlnit la coada de aşteptare formată la o secţie de votare din centrul Bagdadului, care a refuzat să îşi ofere numele complet. "Vrem să alegem cele mai bune persoane".

Alegerile se desfăşoară în timp ce aproximativ 3.000 de persoane au fost ucise în atentate de la începutul anului, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate.

Nici armata, nici poliţia, ele însele vizate în mod regulat, nu reuşesc să limiteze violenţele.

În afară de forţele de securitate, pacienţii şi personalul medical, deţinuţii şi gardienii votează, de asemenea, luni.

Irakienii din străinătate, care au început să voteze de duminică, vor continua luni. Pentru moment, 60.000 dintre ei au votat deja, potrivit comisiei electorale irakiene.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă