Când un doctor se pregăteşte să te opereze, se spală bine pe mâini, cu grijă şi îndelung, aţi văzut asta şi în filme. Dar e vital pentru tine, ca pacient, dacă ajungi pe masa de operaţie, ca apa cu care se spală să fie perfect sterilă, să fie îndepărtată şi ultima bacterie. De asta are grijă o firma înfiinţată de doi ieşeni – sunt atenţi ca nici cea mai mică bacterie, nici cea cu o dimensiune minusculă, de numai 0,5 microni, să nu treacă de ultimul filtru al dispozitivului medical proiectat de ei.
De la vânzător de caiete de religie sau manager de club de strip-tease, la apa sterilă
Adrian Cruciug (38 de ani) e un personaj – a făcut două facultăţi total diferite, management şi teologie, şi a avut vreo 33 de slujbe, de la vânzător de caiete de religie pentru copii până la decorator de interioare. Acum șase ani a decis să ia în piept provocarea unei pieţe de echipamente medicale, o piaţă ce era dominată în România de doi monştri mondiali, din SUA şi din Franţa, şi încă un monstruleţ ceva mai mic din Turcia.
Pornind de la vânzarea de sisteme şi dispozitive de filtrare şi tratare a apei, un amic i-a atras atenţia că există o nişă pe piaţă românească a spitalelor – şi anume cea a lavoarelor cu filtru, la care se spală medicii chirurgi pe mâini înainte de operaţii. Poţi să faci aşa ceva?, l-a întrebat amicul. Adrian a acceptat fără să clipească. „Nu m-am dat niciodată înapoi de la nici o provocare şi nici un contract, indiferent de cât de greu a fost“, declamă mândru Adrian.
Deşi se consideră complet atehnic – „nu ştiam nici să strâng o piuliță“ –, a proiectat şi pus la punct primul lavoar specializat, de care astăzi râde cu lacrimi când îşi aduce aminte – „am făcut un lavoar cu filtre de capacitate atât de mare că putea curăţa apa din întreg spitalul, care spital avea vreo patru etaje“.
Mai apoi a apelat la un partener de profesie inginer şi aşa a ajuns, în urma unor teste dure, să-şi omologheze un sistem de filtrare şi microfiltrare a apei în trepte până la stadiul de steril.
Oraşele cu cea mai murdară apă
Primele contracte au fost la spitalele mici, care nu îşi permiteau contracte cu marii producători, pe la Vulcan, pe la Blaj, pe la Topliţa, Deva şi tot aşa. „Prin ce mă diferenţiez de concurenţă? Prin faptul că îmi pasă foarte tare de client. Merg la el, discut cu el, fac foarte multă consultanţă cu oamenii de acolo, mă adaptez dorinţelor lui, îi proiectez exact cum îşi doreşte, îmi supraveghez lucrarea, îl sun periodic să văd dacă nu sunt probleme, dacă sunt, a doua zi am şi ajuns la el. Pe scurt, sunt foarte mobil şi flexibil.“
Fiecare oraş are tipul său de apă: „La Constanţa e foarte murdară, de exemplu, a trebuit să triplăm numărul de filtre, la Blaj e cea mai proastă, e mâloasă, la Sebeş şi Vaslui tot apă proastă, la Bucureşti pare să se fi îmbunătăţit în ultimul an“. Aşa că lucrările firmei ieşene sunt calate perfect pe condiţiile din teren, filtrele sunt alese în funcţie de calitatea apei – un avantaj ce îi diferenţiază de competitori, care nu pot avea această mobilitate tehnică.
Sistemul de apă sterilă de la Dorohoi are şi un nume: „Doruţu“
Mica firmă IQ Water, la care este partener şi Ina Florea Teleman, o fată subţirică şi liniştită, nu ai bănui-o luându-se la luptă cu giganţii dispozitivelor medicale, a ajuns acum la 6 angajaţi şi peste 100 de clienţi în toată ţara.
Acum au implementate şi câteva proiecte uriaşe, şi complet automatizate, firma a făcut paşi foarte mari şi decisivi în ultimii ani. „Un proiect la care ne-am stresat cumplit – ne spune Adrian –, dar care a ieşit în cele din urmă, a fost cel care produce apă sterilă pentru urologie – apa intră direct în pacient şi îi spală vezica urinară. Totul trebuie calculat perfect – debit, presiune, temperatură. Apa cumpărată de ei de pe piaţă până la acel moment era foarte scumpă, le-am făcut economii uriaşe.“
„Vreau să intrăm în Europa, e următorul pas. Vreau să ne proiectăm acum dispozitive cât mai simple, cât mai rezistente, «ruseşti», să nu mai aibă nevoie de mentenanţă. Mai avem de învăţat, dar vom ajunge acolo cu siguranţă“, este convins Adrian Cruciug.
Din martie anul acesta, a ajuns aşa de specializat încât merge singur pe teren, la proiecte. Şi îi place atât de mult ce face, încât dă nume instalaţiilor pe care le montează: sistemul de apă sterilă de la Dorohoi se numeşte „Doruțu“, iar de cel de la Baia Mare nu se mai putea despărţi, s-a întors de zece ori din uşă să îl mai admire încă o dată.
Un nume inteligent, IQ Water, doi întreprinzători din Iaşi, o piaţă dominată de giganţi şi un succes antreprenorial de menţionat. Un fost vânzător de caiete de religie şi o fostă specialistă în PR spală pe mâini câteva sute de medici chirurgi din România. Şi îi spală până la ultima bacterie – cea de 0,5 microni.
Ce înseamnă Afaceri.ro?
Conferinţele Afaceri.ro sunt evenimente B2B ce pun accent pe networking, oameni, modele, informaţii şi idei, pe utilizarea noilor tehnologii, a colaborării şi a instrumentelor de finanţare.
Acestea vizează potenţialul de dezvoltare al fiecărei regiuni şi aduc la lucru forţele care pot genera creştere locală, eficienţă şi afaceri noi.
Afaceri.ro cuprinde o serie de conferinţe care realizează un tur al principalelor oraşe din ţară.
Speakerii noştri sunt lideri de opinie, oficialităţi, oameni de afaceri, profesionişti, antreprenori şi persoane de decizie. Printre temele dezbătute în cadrul acestor evenimente se numără: export, internaţionalizarea afacerilor, marketing modern, impactul noilor tehnologii, dezvoltarea oraşelor şi a afacerilor locale, direcţiile start-up-urilor, surse de finanţare, oameni şi companii, modele, idei şi inspiraţie.