19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIpoteza in Bolivia: complotistul roman de etnie maghiara a fost executat de...

Ipoteza in Bolivia: complotistul roman de etnie maghiara a fost executat de politie

Experti criminalisti din Ungaria sustin ca Arpad Magyarosi, cetateanul roman de etnie maghiara ucis in Bolivia pentru ca facea parte dintr-un grup care ar fi planuit un atentat la viata presedintelui Evo Morales, a fost executat si lasat sa moara de fortele speciale boliviene.

Un expert medical al politiei ungare si avocatul romanului de etnie maghiara Arpad Magyarosi sustin ca acesta a fost de fapt executat in luna aprilie de comandoul politiei boliviene trimis sa-i lichideze pe cei care se presupune ca puneau la cale un atentat impotriva lui Evo Morales, presedintele Boliviei. Varianta oficiala a autoritatilor boliviene este ca in Hotelul Las Americas din Santa Cruz a avut loc o adevarata lupta cu schimburi de focuri, care a durat aproape jumatate de ora si in care un roman de etnie maghiara, un ungur cu tripla cetatenie si un irlandez au fost ucisi. Tarjanyi Peter, expertul medical al politiei din Ungaria explica insa intr-un raport criminalistic ca Arpad Magyarosi a fost de fapt executat, el aflandu-se in pozitia "cu mainile sus": un glont i-a strapuns mana dintr-un unghi care a dus la concluzia ca romanul se predase.

 

Celelalte doua gloante gasite in corpul romanului l-au lovit de deasupra, pe cand el se afla in pozitia culcat, si au fost trase de la mica distanta, a mai spus expertul ungur in prezenta avocatului lui Magyarosi, Nyikos Attila. Totusi, ranile nu l-au omorat pe loc ci Arpad Magyarosi ar fi trait inca 30-35 de minute, timp in care a fost lasat sa moara si s-a inecat in propriul sange.
Versiunea autoritatilor din Bolivia a inceput sa scartaie si mai mult dupa aceste acuzatii. Presedintele Evo Morales a spus la vremea respectiva ca un grup de mercenari platiti de opozitie puneau la cale un atentat impotriva lui. La sfarsitul lunii septembrie, cotidianul bolivian "La Razon", din Santa Cruz, a publicat insa o serie de fotografii socante, primite de la un anonim: comandantul fortelor speciale de politie, capitanul Walter Andrade, cel care a condus comandoul de la hotel, apare in ipostaze prietenesti cu seful presupusilor atentatori, Eduardo Rozsa Flores, ucis si el in raid.

Opozitia din Bolivia a luat foc in urma acestor dezvaluiri si sustine ca, de fapt, totul a fost inscenat chiar de presedintele Evo Morales, pentru a-i incrimina pe politicienii care i se opun. "Aceasta dovada arata clar ca guvernul a urmarit, prin aducerea lui Rozsa Flores in Bolivia, sa puna pe picioare un circ roman aprobat de «Cezarul» Evo Morales", a spus senatorul de opozitie Roger Pinto.
Arpad Magyarosi si Eduardo Rozsa Flores, ungur cu cetatenie croato-boliviana, faceau parte si din miscarea paramilitara extremista "Legiunea Secuiasca" din Romania, care militeaza pentru autonomia Transilvaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă