» Anuntata cu mult fast si dupa un an plin de zvonuri, lansarea tabletei iPad s-a soldat cu tot atat de multe reactii ca si in urma cu trei ani cand a aparut iPhone-ul. Internetul inca mai vuieste de comentariile pro si contra ale celor care au asteptat cu sufletul la gura sa vada cum arata noua "revolutie" Apple.
fanii devotati ai apple s-au declarat multumiti de noul dispozitiv, majoritatea cotidienelor internationale cazand de acord ca iPad "este un gadget ce incanta ochii si va fi indragit de cei care apreciaza designul placut". Sunt multi comentatori, pe diferite site-uri, care sustin ca "Apple, fara nici o indoiala, va avea mult succes cu aceasta tableta! Arata extraordinar!".
De cealalta parte se afla tabara celor care considera ca tableta nu reuseste sa impresioneze si nu este "revolutionara", dupa cum o laudase Steve Jobs, directorul executiv al companiei Apple. Per total, iPad-ul este un "iPhone mai mare, care nu incape in buzunar, dar nici laptop nu este", comenteaza in acest sens LA Times.com.
Plusuri
Practic, iPad a intrat in competitie directa cu e-readerele existente acum pe piata, insa gadgetul Apple stie sa faca mult mai multe decat sa permita citirea cartilor electronice. El poate fi folosit si pentru jocuri, muzica si navigare pe internet si poate reda filme HD.
In acest scop, tableta a fost echipata cu un ecran mare, de 25 de cm, cu tehnologie multi touch, ca si iPhone, si rezolutie maxima de 1024×768 pixeli. Are, de asemenea, un procesor de 1 GHz, o capacitate de stocare de 16, 32 si 64 GB si se poate conecta la internet prin WiFi, iar versiunile ce vor fi lansate de operatorii telecom vor avea si 3G. Partile bune includ si faptul ca pe ecran se poate afisa si folosi o tastatura de marime aproape standard si se poate naviga in voie pe internet.
Analistii americani considera ca poate cel mai mare potential pe care il va avea iPad-ul este reprezentat de biblioteca virtuala iBooks cu care vine gadgetul. Practic, prin doar cateva apasari pe ecranul full touch, detinatorul tabletei intra in posesia a mii de carti ale unor mari editori internationali. Numarul lor este deocamdata de cinci, dar va creste in viitorul apropiat.
Pe de alta parte, si producatorii de jocuri video au sesizat imediat potentialul iPad-ului. "Interfata este mult mai bogata si, cel mai probabil, vom incepe cat de curand sa producem jocuri special pentru acest gadget", a declarat Michel Guillemot, CEO Gameloft, unul dintre cei mai indragiti producatori de jocuri.
Minusuri
Pana atunci insa, pasionatii de tehnologie au descoperit imediat si lipsurile noului gadget. In primul rand, este evident faptul ca noul dispozitiv, ce functioneaza pe baza sistemului de operare iPhone, este capabil sa ruleze toate cele peste 14.000 de aplicatii ce pot fi descarcate de pe magazinul virtual App Store al Apple. Insa pe iPad aplicatiile respective devin pixelate, avand in vedere ca, deocamdata, toate sunt produse pentru ecranul mai mic al iPhone. Acest lucru ar putea sa fie cumva remediat pana la lansarea pe piata – peste trei luni – a tabletei.
Dar si mai suparator este ca, la fel ca si iPhone-ul, iPad nu permite rularea aplicatiilor externe, exceptand cele aprobate in prealabil de Apple. De exemplu, nu permite instalarea Flash pentru web, ceea ce inseamna ca unele site-uri nu pot fi vizualizate, un lucru ciudat pentru un gadget promovat ca fiind ideal si pentru navigarea pe internet. Un alt element enervant pentru o tableta care se vrea mai aproape de un computer decat orice alt smartphone este faptul ca nu permite multitasking, adica nu poate rula decat o singura aplicatie la un moment dat.
Alt aspect deosebit de important consta in absenta unui port USB, ceea ce inseamna ca nu se poate conecta un hard disk extern sau un stick, iar acest lucru este de neinteles o data ce unul dintre punctele forte ale marketingului pentru acest produs il reprezinta tocmai vizualizarea si organizarea fotografiilor. In plus, in acest fel, tablet-ul este limitat la memoria interna, egala cu a unui smartphone.
si, desi Steve Jobs a subliniat ca dispozitivul are baterii ce permit rularea de aplicatii timp de 10 ore fara reincarcare, primii testeri ai iPad-ului au spus ca, daca se ruleaza jocuri, bateria dureaza in medie cam trei ore.
Preturi de la 499 de dolari
Toate aceste lucruri i-au facut pe multi dintre cei care au asteptat cu nerabdare aceasta lansare sa ajunga la concluzia ca, din punct de vedere tehnic, nu prea poate fi vorba despre nici o "revolutie", ci doar de inovare si upgradare a e-readerelor de azi. Cum pretul porneste de la 499 de dolari, "revolutia iPad-ului Apple este pretul redus, sub asteptarile analistilor, care considerau ca acesta va fi undeva in jurul a 1.000 de dolari", a subliniat cotidianul Wall Street Journal.