21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIordania: Clericul radical Abu Qatada, acuzat de TERORISM, rămâne închis

Iordania: Clericul radical Abu Qatada, acuzat de TERORISM, rămâne închis

Tribunalul iordanian a respins, duminică, cererea de eliberare a clericului islamist Abu Qatada, inculpat pentru terorism în Iordania, a anunţat avocatul său, citat de AFP, potrivit Mediafax.

„Curtea Securităţii de Stat a respins astăzi (duminică) eliberarea pe cauţiune a lui Abu Qatada”, a declarat pentru AFP Tayssir Diab, precizând că tribunalul nu şi-a explicat decizia.

Avocatul a declarat că s-a întâlnit cu clientul său, miercuri, pentru a decide eventualele demersuri viitoare.

Abu Qatada a fost extrădat la 7 iulie de Londra la Amman şi prezentat în aceeaşi zi în faţa justiţiei militare iordaniene care i-a prezentat inculparea sa pentru „complot în vederea comiterii de acte teroriste”.

Acesta a pledat nevinovat înainte de a fi plasat în detenţie preventivă pentru 15 zile în închisoarea Mouwaqar, un centru de înaltă securitate care adăposteşte 1.100 de prizonieri, majoritatea islamişti acuzaţi de terorism.

Nicio dată nu a fost fixată pentru procesul său.

Predicatorul radical în vârstă de 53 de ani a fost condamnat în absenţă la închisoare pe viaţă în 1999 şi la 15 ani de închisoare în 2000 în două cazuri de „pregătire de atentate”. Acesta urmează să fie rejudecat în aceste două cazuri.

Expulzarea sa, după 10 ani de periplu judiciar şi diplomatic între Londra şi Amman, s-a realizat datorită unui tratat ratificat în urmă cu câteva săptămâni între cele două state care garantează că dovezile obţinute prin tortură nu pot fi folosite împotriva lui Abu Qatada în Iordania.

Pe numele său adevărat Omar Mahmud Mohammed Othman, acest predicator născut în 1960 la Bethleem, atunci sub autoritatea Iordaniei, a solicitat în 1993 azil în Marea Britanie. Cunoscut pentru înfocatele sale predici antioccidentale, antiamericane şi antievreieşti, acesta se află în închisoare din 2002 în virtutea legislaţiei antiteroriste britanice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă