16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialIon Lucian, înmormântat cu onoruri militare în aplauzele publicului

Ion Lucian, înmormântat cu onoruri militare în aplauzele publicului

Actorul Ion Lucian, fondatorul Teatrului Excelsior, a fost înmormântat, marţi, la cimitirul Bellu din Capitală, cu onoruri militare, în aplauzele a sute de colegi de breaslă, prieteni şi admiratori, relatează Mediafax.

Printre cei care au venit la slujba de înmormântare de la cimitirul Bellu s-au numărat actorii George Mihăiţă, George Ivaşcu, Sebastian Papaiani, Ion Haiduc, Marin Moraru, Virgil Ianţu, Cornel Todea, Cristian Şofron, cantautorul Nicu Alifantis, vedeta TV Virgil Ianţu şi scriitorul şi senatorul Radu F. Alexandru.

Ion Haiduc l-a descris pe Ion Lucian ca fiind “actorul cu cei mai mulţi spectatori”, în timp ce Sebastian Papaiani a rememorat întâlnirea cu maestrul, din tinereţe. Papaiani a spus că lui Ion Lucian îi plăcea să construiască şi să îndrume tinerii. El a mai amintit de lupta lui Ion Lucian pentru a construi noul Teatru Excelsior din Bucureşti, dar şi modul în care actorul a inspirat şi a ajutat generaţii întregi de artişti.

La înmormântare au participat peste 300 de persoane.

Mormântul lui Ion Lucian se află pe Aleea Artiştilor, alături de criptele unde se odihnesc Emil Hossu, Cristian Paţurcă şi Tatiana Stepa.

Actorul Ion Lucian, care a murit sâmbătă seară, poate fi descris ca o persoană care şi-a petrecut întreaga viaţă sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitală, al cărui director a fost.

Ion Lucian urma să primească, în martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Capitală, dar ceremonia a fost amânată, din cauza bolii artistului. El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, cu suspiciune de bronhopneumonie şi anemie, iar sâmbătă seară, maestrul a trecut în nefiinţă.

Lucian, un cunoscut actor de teatru, regizor, scenarist şi dramaturg, s-a născut pe 22 aprilie 1924, în Bucureşti. A absolvit Academia regală de teatru şi muzică din Bucureşti, în 1945.

La 18 ani, juca pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. La Teatrul Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra) a jucat în perioadele 1947 – 1952 şi 1956 – 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat în 1952, pentru ca mai târziu să devină actorul Teatrului de Comedie (1960 – 1964; 1972 – 1990).

Fondator şi director (1964 – 1972) al Teatrului pentru Copii “Ion Creangă” şi al Teatrului Excelsior din Bucureşti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru şi Film (1952 – 1956), iar între 1998 şi 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitală.

De-a lungul carierei, a fost invitat în calitate de actor şi regizor în Italia, Belgia, Franţa, Japonia, Canada, SUA. Dintre aceste realizări de succes pot fi amintite piese de Eugen Ionescu, o piesă proprie dedicată copiilor, “Cocoşelul neascultător”, montate la teatre din Paris, Caen, Rennes (Franţa), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia). A tradus piese de Moliere, Eugene Labiche, Georges Feydeau şi a publicat volumele “Le petit coq” (1975), “Fantezii pe teme umoristice” (1998) şi “Steluţe de umor” (2002).

În stagiunea 2010-2011, Ion Lucian a jucat la Teatrul Naţional în piesa “Comedia Roşie”, în regia lui Alexandru Tocilescu, iar din 2002 ţinea capul de afiş la Teatrul de Comedie în “…escu”, de Tudor Muşatescu.

Din filmografia sa pot fi amintite “Două lumi şi o dragoste” (1947), “Viaţa învinge” (1951), “Gelozia bat-o vina” (1954), “Doi vecini” (1958), “D’ale carnavalului” (1958), “Titanic vals” (1964), “Mofturi 1900” (1964), “Doctor fără voie’ (1976), “Roşia de un kilogram” (1979), “Rămăşagul” (1984), “Medalia de onoare” (2009).

În 1973 a fost numit membru în Asociaţia Scriitorilor Francezi de Teatru şi Muzică, cu sediul la Paris, în Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret, cu sediul la Paris, iar în 2001, al Clubului Diplomaţiei Culturale. A fost numit, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A primit distincţia de Artist Emerit în 1954, premiul UNITER pentru întreaga carieră în 2001 şi premiul naţional UNITER pentru întreaga cariera dedicată tânărului public (2002). Ion Lucian a fost numit, totodată, Societar de Onoare al Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, cumul cu Excelsior (din 2002).

A primit titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare (Franţa, 2004), o încununare a activităţii sale remarcabile desfăşurată în spaţiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I şi II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. De asemenea, la ediţia 2007 a Festivalului Comediei Româneşti, i-a fost acordat premiul de excelenţă.

Pe 4 mai 2011, a fost inaugurat în prezenţa directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucureşti, una dintre săli purtând chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei instituţii de cultură.

Cele mai citite

Studiu: De ce preferă firmele românești să nu acceseze beneficiile fiscale

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama...

Mită la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău! Doi angajați au fost reținuți de procurorii DNA

Şeful Serviciului Tehnic, Administrativ şi Aprovizionare din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău şi economistul unităţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru 24 ore...

Burduja se anunță candidatul PNL la Primăria Capitalei. VIDEO

Într-un clip video postat pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, președintele PNL București, este prezentat drept candidatul liberalilor pentru Primăria Capitalei. “Cândva...
Ultima oră
Pe aceeași temă