9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialION ILIESCU vrea recensământ ANUAL. Fostul preşedinte crede că sunt 15 milioane...

ION ILIESCU vrea recensământ ANUAL. Fostul preşedinte crede că sunt 15 milioane de votanţi

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat luni că numărul de cetăţeni români trebuie verificat anual, pe baza unei legi, potrivit Realitatea.net.

“În aceste condiţii trebuie să stabilim prin lege o verificare anuală. Toţi cei care pleacă nu mai plătesc dări la finanţe. Nu li se ridică dreptul civil de vot, dar atunci când o fac votează pe liste separate. Anual administraţia trebuie să facă această verificare şi să scoată din populaţia stabilă cu drept de vot pe cei plecaţi”, a declarat Ion Iliescu, citat de Agerpres.

El a explicat că populaţia României nu mai este una stabilă, ci într-o continuă schimbare, din cauza migraţiei masive către Occident.

“Această instabilitate (n.r. – a populaţiei) rezultată din statistici este speculată de o manieră necinstită”, a susţinut Ion Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a apreciat că ministrului demisionar al Internelor, Ioan Rus, nu i se poate reproşa ceva, dar consideră că acesta a greşit când a declarat public o cifră “inexactă” în ceea ce priveşte de votanţi.

Ion Iliescu a calculat că dacă în urmă cu 20 de ani populaţia României era de 22 milioane iar în prezent eliminăm scăderea demografică de un milion-două milioane de persoane, pe cei două milioane de români plecaţi în străinătate şi cele patru milioane de persoane cu vârstă mai mică de 15 ani, rezultă cel mult 15 milioane de votanţi.

De asemenea, Ion Iliescu consideră că rezultatele referendumului din 2011 trebuiau finalizate în primul rând din punctul de vedere al numărului de persoane şi, ulterior, al bunurilor deţinute de fiecare sau al celorlalte aspecte.

Ion Iliescu susţine că factorii locali “nu au fost interesaţi” să actualizeze situaţia reală a numărului populaţiei.

Cele mai citite

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

EXCLUSIV. Clotilde Armand a dat gratis spații în centrul Capitalei; Primăria, amendată pentru ele. În loc să încaseze chirii de mii de euro, sectorul...

Administrația condusă de Clotilde Armand i-a oferit gratuit unui organizator de evenimente dreptul de a utiliza spații deținute de Primăria Sectorului 1 în centrul...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă