20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIon Ficior, audiat la Parchetul General

Ion Ficior, audiat la Parchetul General

Torţionarul Ion Ficior este audiat, vineri, la Parchetul General.

Ficior este acuzat de genocid. În urma audierilor, urmează trimiterea în judecată.

Citeşte şi: Torţionarul Ion Ficior, pus sub acuzare pentru genocid

Ficior este acuzat că, în calitate de comandat al Coloniei de muncă de la Periprava, „a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici”, în dosarul deschis de PICCJ, în urma denunţului formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Citeşte şi: Cine este al doilea torţionar pentru care IICCMER cere urmărirea penală pentru genocid

Ficior a condus în perioada 1958-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării. Sub mandatul său în penitenciarul de la Periprava au murit 103 deţinuţi, iar mare parte dintre ei au murit de foame.

La ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, avocata lui Ficior a spus că acesta nu se face vinovat de genocid, pentru că el nu a dispus în mod direct sau nu a acţionat în mod direct pentru uciderea acelor deţinuţi, informează Mediafax.

Avocata lui a precizat că normativele şi regulile impuse de stat la acea vreme, precum şi regimul hranei în penitenciar au dus la decesul acestor persoane. Aceasta a mai arătat că Ficior nu a făcut nimic altceva decât să respecte atribuţiile de comandant pe care le avea atunci.

Întrebat ce le transmite foştilor deţinuţi, Ion Ficior a răspuns: „Sănătate, multă sănătate”.

În 24 octombrie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică i-au adus la cunoştinţă lui Ion Ficior că este învinuit de genocid, în dosarul deschis în urma denunţului formulat la adresa lui de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă