2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialIohannis vrea reducerea rolului prefecturilor

Iohannis vrea reducerea rolului prefecturilor

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, îşi ia tot mai mult în serios şi statutul de membru PNL, pe care l-a dobândit luna trecută. Astfel, fostul preşedinte al FDGR a început să aprobe, cel puţin la nivel declarativ, toate propunerile venite atât dinspre tabăra liberală, cât mai ales dinspre Guvernul României, acolo unde membri ai PNL au ajuns în funcţii importante de decizie. Ultima dintre ele îi aparţine ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a declarat că Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) ar urma să fie desfiinţate. Klaus Iohannis a catalogat drept “interesantă” afirmaţia lui Nicolăescu şi chiar a propus ca şi alte instituţii publice să fie cel puţin regândite.

În opinia primarului sibian, la acest capitol ar trebui să intre şi prefecturile. “Această iniţiativă este una interesantă. Cu siguranţă o vom discuta la nivel de partid, însă este o chestiune care ţine de regionalizare. Dacă Ministerul Sănătăţii doreşte să vină cu o reorganizare a acestor instituţii, împreună cu regionalizarea, vom sta la discuţii. Pe de altă parte, cred că există o seamă de instituţii ce ar trebui desfiinţate din forma în care există ele acum. Ar fi o idee bună să fie reevaluat şi rolul prefecturilor în această ţară”, a declarat Klaus Iohannis. Totuşi, primarul Sibiului nu vrea dispariţia de tot a acestora, ci doar ca atribuţiile lor să fie mult mai bine definite.

Iohannis vrea să se implice

Pentru acest lucru, este dispus să dea chiar el o mână de ajutor, însă doar dacă va ajunge într-o funcţie care îi va permite să se implice la acest nivel.

“Prefecturile au acum un rol de coordonare a direcţiilor şi a inspectoratelor judeţene şi prefectul reprezintă primul ministru în teritoriu. Nu le-aş desfiinţa cu totul, pentru că trebuie să existe un control de legalitate în teritoriu, iar această funcţie nu văd să poată fi preluată de o altă entitate. În schimb, rolul lor trebuie să fie mai bine definit, dar, de exemplu, partea de control de legalitate trebuie să rămână. Oricum, nu vreau să fac declaraţii incendiare pe această temă. Va fi o discuţie şi în acest caz, iar dacă voi fi cooptat în comisiile care se ocupă de acest lucru îmi voi spune părerea”, a mai declarat prim vicepreşedintele PNL.

Dacă Iohannis i-a dat dreptate ministrului Eugen Nicolăescu în problema desfiinţării DJSP şi a CJAS, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea (PSD), nu este pe deplin de acord cu acest lucru. Cindrea a spus, în urmă cu trei zile, că trebuie dezbătute public aceste variante înainte de a se lua o decizie, iar instituţiile respective să rămână, într-o formă sau alta, active.

“Eu cred că acest sistem de asigurare trebuie să rămână. Casele judeţene de sănătate pot fi organizate la nivel regional sau judeţean, dar trebuie să existe aceste structuri, iar direcţiile de sănătate trebuie să asigure politici şi strategii”, a spus atunci Ioan Cindrea.

DECLARAŢIE

CNAS nu se desfiinţează

Prim ministrul României, Victor Ponta, a lămurit, ieri, problema desfiinţării DJSP-urilor şi a CJAS-urilor. Potrivit acestuia, atribuţiile lor ar urma să fie doar reorganizate, pentru a fi reduse cheltuielile de funcţionare, însă a promis, în schimb, că nu va fi desfiinţată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). “Orice leu care este economisit prin reorganizarea acestor instituţii va rămâne la sănătate, nu îl vom da în altă parte”, a declarat Victor Ponta.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Vaticanul lansează tururi virtuale AI pentru Bazilica Sfântul Petru, înaintea Jubileului din 2025

Vaticanul a prezentat noi instrumente bazate pe inteligență artificială pentru Bazilica Sfântul Petru, oferind vizitatorilor acces virtual la comorile renascentiste ale locașului de cult...

Soluții profesionale pentru purici: De ce sunt mai eficiente decât tratamentul de acasă

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Piața imobiliară din Capitală rămâne cea mai activă: Cumpărătorii sunt identificați în medie în 49 de zile

Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește rapiditatea tranzacțiilor imobiliare, potrivit unui raport Imobiliare.ro. Proprietarii din Capitală au reușit, în medie, să...
Ultima oră
Pe aceeași temă